VIDEO Tanczos Barna: În cazul urşilor trebuie să avem un plan de management pe termen mediu şi lung

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că ordonanţa privind intervenţia în cazul urşilor semnalaţi în zone locuite este doar o picătură şi că, pentru a rezolva problema, trebuie elaborat un plan de management pe termen mediu şi lung al speciei respective.
 

"Pentru a rezolva pe termen lung problema speciei urs în România, Ordonanţa este doar o picătură în mare. Trebuie să avem un plan de management pe termen mediu şi lung, trebuie să avem măsuri prin care populaţia este atent monitorizată, periodic evaluată, astfel încât specialiştii să aibă la dispoziţie date ştiinţifice pentru a trage concluzii cu privire la evoluţia acestei specii. Măsurile trebuie să fie centrate pe zone (…), trebuie măsuri specifice, adecvate zonei respective, prin care se face managementul populaţiei. Trebuie să ajungem în situaţia normală în care populaţia de urs este ţinută în habitatul natural", a spus Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută alături de prefectul de Cluj, Tasnadi Szilard.

El a adăugat că este greu să se facă un fel de ghid de bune practici privind comportamentul oamenilor în cazul întâlnirii cu ursul.

"Este greu faci un ghid care să-ţi garanteze, este aproape imposibil să spui cum va reacţiona ursul în anumite situaţii. Este un animal sălbatic, care reacţionează instinctiv şi nu cred că există reţeta magică prin care să evităm şi să prevenim orice atac", a mai spus ministrul.

Tanczos Barna a mai spus că, pentru a evita atacurile urşilor, printre altele, va fi interzisă hrănirea lor de către oameni în localităţi, în zonele turistice şi că trebuie să încetăm orice încercare de "domesticire" a acestui animal sălbatic. AGERPRES/(AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie