VIDEO Raed Arafat: Soluţia de a deschide şcoala este un lucru normal; foarte important rămâne portul măştii

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că soluţia agreată privind desfăşurarea cursurilor în şcoli cu prezenţă fizică este una normală, dar a subliniat că este foarte importantă respectarea măsurii privind portul măştii, atât de către elevi, cât şi de către profesori, pentru a limita semnificativ riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

El a răspuns astfel, întrebat cum vede scenariul elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei privind funcţionarea şcolilor în format fizic până la o rată de incidenţă a infectărilor de 6 la mie.

"Deci acest scenariu a fost discutat la mai multe întâlniri la care am participat, deci aici pot să spun că au fost discuţiile respective, cu participarea şi a doamnei ministru al Sănătăţii, a domnului ministru al Educaţiei şi a premierului. Deci, la acest moment, soluţia de a deschide şcoala şi de a porni respectând anumite reguli de protecţie sanitară, şi poate cea mai importantă rămâne masca, cred că este un lucru normal, pentru că nu poţi să ţii şcoala închisă tot timpul. S-a dat prioritate şcolilor ca să se deschidă, dar, bineînţeles, cu anumite ajustări poate pe anumite situaţii, dacă o să apară incidenţa mare pe alte aspecte ", a declarat Raed Arafat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

 

Şeful DSU a adăugat că fiecare caz va fi evaluat individual.

"Aici intră şi subiectul dacă se îmbolnăvesc unii copii într-o clasă, clasa respectivă ce se întâmplă cu ea? Dacă într-o şcoală sunt mai mulţi copii care s-au îmbolnăvit în mai multe clase, care va fi scenariul ? Deci scenariul… asta nu este un scenariu indiferent de ce se întâmplă în şcoala respectivă, ci este un scenariu care zice că rămân fizic până la şase la mie, dar, bineînţeles, vor fi unele reguli, dar aici las colegii de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei să le anunţe", a spus Arafat.

Totodată, şeful DSU a subliniat că respectarea regulii privind portul măştii în şcoli reprezintă un element foarte important.

"Din analizele pe care le-am văzut şi în alte ţări care (…) au şcolile deschise, rămâne poate cea mai eficientă măsură în această situaţie, masca. Şi de aici, dacă se poartă masca, dacă se respectă portul măştii, şansa de transmitere în şcoală este foarte mică şi există chiar cifre date pe care le-am citit recent, nu vreau să dau o cifră greşită, care arată diferenţa între dacă nu se poartă masca şi se poartă masca, care ar fi infectarea în cadrul şcolii şi unde infectarea s-ar reduce semnificativ dacă portul măştii se respectă şi la nivelul profesorilor şi la nivelul elevilor", a declarat Raed Arafat. AGERPRES/ (A,AS – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

* VIDEO Raed Arafat: Guvernul a aprobat 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

 

* VIDEO Arafat: Este foarte posibil să asistăm mai departe la o creştere a cazurilor noi de COVID

 

* VIDEO Arafat: Pompierii români aflaţi în Grecia intervin în continuare la stingerea incendiilor, vom vedea dacă misiunea va fi prelungită

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie