VIDEO Iohannis: Eroii neamului nostru – adevărate simboluri ale abnegaţiei, curajului şi simţului datoriei

Eroii neamului nostru au fost şi continuă să fie adevărate simboluri ale abnegaţiei, ale curajului şi ale simţului datoriei, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, joi, la ceremonia organizată cu prilejul "Zilei Eroilor" de la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut".

"Suntem astăzi, împreună, aici, pentru a celebra Ziua Eroilor noştri, odată cu sărbătoarea Înălţării Domnului, un moment cu profunde semnificaţii spirituale. Cu acest prilej, aducem piosul nostru omagiu jertfei tuturor eroilor români care, de-a lungul veacurilor, şi-au sacrificat viaţa pe câmpurile de luptă, pentru pământul românesc, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului, pentru libertate, dreptate şi democraţie. Prin devotamentul şi jertfa lor nepreţuită au fost apărate integritatea şi libertatea ţării şi s-a afirmat demnitatea naţională a României", a subliniat şeful statului.

Preşedintele a spus că valorile şi principiile care au călăuzit destinul eroilor neamului rămân repere de responsabilitate.

 

"Eroii neamului nostru au fost şi continuă să fie adevărate simboluri ale abnegaţiei, ale curajului şi ale simţului datoriei. Lăsând în urma lor lecţia dăruirii de sine pentru idealul de a servi patria, ei constituie modele demne de urmat pentru tinerele generaţii şi cele viitoare. Cea mai de preţ moştenire este exemplul lor de credinţă în idealurile naţionale, de tărie şi patriotism. Valorile şi principiile care le-au călăuzit destinul ne rămân şi nouă repere de responsabilitate pentru a lăsa urmaşilor noştri o Românie dezvoltată, ai cărei cetăţeni trăiesc în unitate, prosperitate şi solidaritate, o ţară demnă şi pe deplin integrată în comunitatea statelor libere şi democratice", a adăugat Iohannis.

El a menţionat că Armata română de astăzi este "modernă, capabilă să îşi îndeplinească misiunile" conform angajamentelor asumate, alături de aliaţii din cadrul NATO şi împreună cu statele europene, pentru implementarea Politicii de Securitate şi Apărare Comune a Uniunii.

"România este în prezent un veritabil furnizor de securitate în regiunea Mării Negre, un aliat şi un partener credibil şi puternic în NATO şi în Uniunea Europeană, precum şi în relaţia cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii. Aducem astăzi un omagiu şi militarilor români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, precum şi în misiunile derulate sub egida organizaţiilor internaţionale la care România este parte. Ei au luptat pentru a apăra interesele ţării noastre, demonstrând fermitatea angajamentelor României faţă de aliaţii şi partenerii săi externi şi faţă de valorile democraţiei. Lecţia de devotament, altruism, patriotism şi spirit de sacrificiu pe care o reprezintă jertfa eroilor neamului românesc trebuie să ne inspire pe toţi, să ne apropie mai mult de valorile pe care este clădită România modernă: unitate, democraţie, prosperitate şi solidaritate", a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis a transmis recunoştinţa şi preţuirea şi faţă de personalul medical care şi-a pierdut viaţa în pandemia de COVID-19.

"Ne exprimăm, totodată, adânca recunoştinţă şi preţuire faţă de personalul medical care şi-a pierdut viaţa în această teribilă pandemie de COVID-19, îndeplinindu-şi profesia cu devotament faţă de români. Avem datoria de a menţine vie memoria eroilor neamului şi de a arăta că am înţeles sensul luptei şi jertfei lor supreme. Recunoştinţă veşnică eroilor noştri! Dumnezeu să îi odihnească în pace!", a mai spus şeful statului.

În deschiderea ceremoniei, a fost intonat imnul naţional. A fost oficiat un serviciu religios de pomenirea eroilor neamului. Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, alte oficialităţi au dat citire numelor unor eroi căzuţi la datorie în războaiele patriei. A urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori.

La eveniment au fost prezenţi şi vicepremierul Dan Barna, miniştri, primarul general Nicuşor Dan, alte oficialităţi. AGERPRES/(A – autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, imagine: Daniel Mihalcea, editor video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editori online: Andreea Lăzăroiu, Ada Vîlceanu)

 

Citiţi şi:

 

Patriarhul Daniel, la sărbătoarea Înălţării Domnului: Tot ce am obţinut în istorie bun s-a făcut prin cruce

 

Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat

 

SĂRBĂTORI: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor)

 

Ziua Eroilor – proiecţii video pe faţada Palatului Parlamentului

 

Serie de manifestări dedicate Zilei Eroilor organizate, joi, de MApN

 

Marinarii militari marchează Ziua Eroilor

 

Patriarhie: Eroii români – pomeniţi la praznicul Înălţării Domnului

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie