VIDEO Harghita: Prezenţa urşilor, semnalată într-o pensiune şi un magazin din Băile Tuşnad; jandarmii – solicitaţi să intervină

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi, în cursul nopţii de miercuri spre joi, să intervină pentru îndepărtarea mai multor urşi din Băile Tuşnad, prezenţa acestora fiind semnalată într-o pensiune, un magazin, dar şi pe străzile din staţiune.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, primul apel la numărul de urgenţă 112 a fost făcut miercuri seara, o femeie anunţând prezenţa unui urs în interiorul unei pensiuni de pe strada Bradului din oraşul Băile Tuşnad. La faţa locului a fost trimis imediat un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, care însă nu a mai găsit ursul acolo. Animalul sălbatic a provocat stricăciuni, fiind cel mai probabil în căutare de hrană.

 

Al doilea apel a fost făcut la aproximativ o oră după miezul nopţii, un bărbat semnalând prezenţa unui urs în faţa primăriei din localitate. Din cele relatate de către acesta, ursul a spart uşa unui magazin, intrând în interior.

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil a ajuns în scurt timp pe strada Oltului şi a îndepărtat, din locul unde fusese semnalat doar un urs, o ursoaică cu 3 pui. Echipajul de jandarmerie a continuat patrularea şi a mai observat urşi pe străzile din localitate şi aceştia fiind îndepărtaţi înspre zona împădurită.

Patrulele de jandarmi au mai rămas în oraş pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

În ambele situaţii, locuitorii din zonă au fost informaţi despre pericol prin mesaje RO-ALERT transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, cataloghează situaţia ca fiind "un dezastru" şi spune că în oraş sunt prezenţi, în mod constant, între 10 şi 16 urşi.

"Cea mai mare problemă o reprezintă o ursoaică cu trei pui mici, care intră peste tot, iar un urs de peste doi ani nici nu mai pleacă din oraş. Ieri (miercuri – n.r), pe la 14,00, era în faţa bisericii, se plimbă prin oraş, aseară eram cu jandarmii, după ce a fost alungată ursoaica, iar el venea de parcă nu eram acolo", a declarat, pentru AGERPRES, Butyka Zsolt.

Acesta a spus că s-au făcut mai multe solicitări de relocare, mai ales după ce o femeie a fost rănită, dar deocamdată nu s-a primit un răspuns favorabil în acest sens. Potrivit primarului, oamenii au ajuns la limita răbdării şi "vor trece la fapte", încercând să rezolve o problemă la care autorităţile cu atribuţii în domeniu nu au găsit încă soluţii. AGERPRES/(AS – autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie