USR PLUS: Numirea şefului Consiliului de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi contravine prevederilor Constituţiei

Senatorii USR PLUS au sesizat CCR cu privire la numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi deoarece aceasta ar contraveni prevederilor art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) şi art. 20 din Constituţie.

"Numirea domnului Botnariu încalcă art. 16 alin (1) din Constituţie, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator în mandatul trecut şi membru de partid. Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile de la Paris, a Convenţiei şi a cerinţelor prevăzute expres în Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în şedinţa de Plen a Senatului pentru numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare domnul Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celelalte organizaţii care şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului au fost evident dezavantajate", afirmă liderul grupului senatorilor USR PLUS, Radu Mihail, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

USR PLUS argumentează că numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare nu a respectat principiul independenţei, una dintre cerinţele Convenţiei ONU fiind legate de independenţa funcţională, liberă de interferenţa guvernului sau a factorului politic.

De asemenea, sesizarea USR PLUS reclamă şi existenţa unor vicii de procedură în procesul de numire a preşedintelui Consiliului rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.

Plenul Senatului a numit, în calitate de preşedinte al Consiliului de monitorizare, pe Gabriel Botnariu care, conform CV-ului depus la dosarul candidaturii, a exercitat funcţii şi demnităţi în instituţii publice, a fost senator PSD în legislatura 2016-2020 şi este membru de partid, precizează USR PLUS.

Potrivit comunicatului, USR PLUS şi-a asumat în programul de guvernare reforma celor 1.300 de agenţii, instituţii sau autorităţi prin eficientizare şi depolitizare.

"Consiliul de Monitorizare este o instituţie esenţială pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Suferinţa oamenilor nu trebuie să fie o sursă de bani pentru oameni abonaţi la funcţii publice şi la sinecuri, iar monitorizarea respectării drepturilor românilor cu dizabilităţi trebuie să fie făcută de profesionişti care şi-au dovedit puterea şi priceperea în slujba acestor oameni", mai precizează USR PLUS.

Plenul Senatului l-a numit, pe 26 aprilie, în plen, pe Emanuel Botnariu în funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cu un mandat de patru ani. S-au înregistrat 61 de voturi "pentru" şi 44 "împotrivă". Votul a fost secret cu buletine. AGERPRES/(AS – autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie