Tulcea: Români de origine ucraineană din Deltă, în vizită în Ucraina printr-un proiect al ADDDD

Tineri români, membri ai filialei tulcene a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), au participat zilele trecute la un study-tour în Ucraina, acţiunea fiind inclusă în activităţile unui proiect european derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (ADDDD).

Proiectul "Valorificarea identităţii culturale şi a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniţă a Dunării de Jos" a început în luna februarie a anului trecut şi ar fi trebuit să se încheie luna viitoare, însă, în contextul crizei sanitare, iniţiatorii au depus o cerere de prelungire a acestuia cu şase luni.

"În cadrul proiectului s-au cumpărat 50 de costume populare româneşti şi 50 de costume populare ucrainene pe care nu le-am livrat încă, fiindcă a trebuit să facem demersuri inclusiv pentru scutirea de taxe vamale şi de TVA pentru aceste bunuri, fapt ce nu a fost deloc uşor pentru partea română. De altfel, ucrainenii nu au obţinut nici acum aceste scutiri. Am realizat două din ghidurile prevăzute în proiect, am realizat study-tour şi urmează un altul peste două săptămâni, atunci când în judeţul Tulcea vor ajunge şi românii din Ucraina", a declarat, pentru AGERPRES preşedintele ADDDD, Octavian Motoc.

El a amintit că partea românească a cumpărat costume tradiţionale româneşti pentru partenerii de peste Dunăre, iar cei din Ucraina au cumpărat costume tradiţionale ucrainene pentru comunitatea din România şi a menţionat că la vizita de studiu în Ucraina au participat tineri din Chilia Veche, Sulina, Caraorman, Letea, Crişan şi Tulcea.
 

Unul dintre participanţii la study-tour, Mădălina Vlad, în vârstă de 30 de ani, din Chilia Veche, a apreciat acţiunea din proiect.

"Stând la Chilia Veche, ne-am dorit mereu să ajungem pe malul celălalt al Dunării. Am fost foarte curioşi şi suntem foarte încântaţi de experienţă. Am vizitat Ismail şi Odessa, iar study-tour-ul a fost foarte bine organizat", a menţionat Mădălina Vlad.

Pentru preşedintele interimar al filialei teritoriale a UUR, Lucica Gherman, experienţa a fost una deosebită.

"Sunt de foarte puţină vreme preşedinte interimar, iar experienţa a fost importantă şi pentru că i-am cunoscut pe tinerii membri ai Uniunii şi a fost o şansă din acest punct de vedere", a afirmat Lucica Gherman.

Proiectul european are drept scop iniţierea unor trasee turistice în zona de graniţă România-Ucraina, trasee a căror înfiinţare este încurajată şi de deschiderea punctului de trecere a frontierei cu bacul între Isaccea, judeţul Tulcea, România, şi Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina.

"Cu autocarul stai cam o oră şi ceva pe partea românească a Dunării, iar pe partea ucraineană încă o oră şi jumătate, ceea ce nu e chiar în regulă. Lucrurile se schimbă în cazul unui autoturism, iar timpul se reduce, dar în cazul autocarelor, timpul de aşteptare este prea lung", a afirmat managerul proiectului, Octavian Motoc.

Prin proiect, în sediul fostei primării a comunei Chilia Veche se va realiza un centru de cooperare transfrontalieră România – Ucraina, lucrările fiind începute deja.

De asemenea, se va achiziţiona o scenă mobilă, iar în lunile următoare, în Ismail şi la Chilia Veche vor avea loc două festivaluri pentru încurajarea turismului.

Bugetul total estimat al proiectului este de 487.758 euro. AGERPRES/(A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Asociatia pentru Dezvoltarea Durabila a Deltei Dunarii / Facebook.com

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie