Timiş: Laleaua pestriţă şi şura, atracţiile de weekend ale Banat Brunch 2021

Sezonul estival al evenimentului de cultură gastronomică "Banat Brunch 2021" continuă, sâmbătă şi duminică, cu sărbătoarea "Lalelei pestriţe", la Berini, şi "La căpiţe", în satul Dumbrava, unde turiştii vor fi ospătaţi în gospodăriile unor familii de localnici.

Familiile Crainic şi Marincu din Berini aşteaptă musafirii de pretutindeni, cu ateliere de cusătură tradiţională pe etamină, o expoziţie de costume populare tradiţionale din Berini, atelier de croşetat şi de tricotat, dar şi cu poezie în grai bănăţean rostită de poetul Ilie Dragalina din Cerna, informează pagina de Facebook a evenimentului.

Cu o intensă activitate de promovare a culturii şi vorbirii bănăţene, satul Berini, situat la 28 de kilometri de Timişoara, aparţine de Lunca Pogănişului, o zonă declarată rezervaţie naturală de protecţie a lalelei pestriţe, specie mediteraneană întâlnită în foarte puţine locuri din Europa, între care şi judeţul Timiş.

Regăsită în elementele de arhitectură locală, în desenul tradiţional al costumelor populare, în poveştile şi în preocupările oamenilor locului, laleaua pestriţă este laitmotivul primului Banat Brunch la Berini.

Goştii sunt întâmpinaţi la ora 11,00 la brunch (gustare) şi activităţi în gospodărie, unde vor primi aperitive (oauă ferce/fierte), pită friptă cu uou, brândză sărată de oaie, ciapă verge, răgici7ridichi, clisă friptă, clisă crudă cu ciapă verde, cârnaţ fript, cârnaţ dă porc, brândză dulşe cu smântână şî piparcă, crumpi ferţ în coajă cu oloi de floare, părădăis, miere dă albină cu pită friptă). Felurile principale vor fi dzama dă părădaisă (supă de roşii), crumpi cu carne în dobă (în cuptor), păsulă slăită, salată dă curechi acri cu piparcă, salată verge. Desertul oferă mălai d-ăl negru cu pecmedz (magiun) dă prună şi suveacă (împletitură) cu mac şî nucă.

De la ora 13,00 urmează un tur ghidat la biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" din Berini, turul "Laleaua pestriţă în arhitectura locală", despre povestea florii protejate şi vizită la pescăria Berini.

O altă atracţie de o zi îi aşteaptă pe turişti duminică, în satul Dumbrava, "La şură", una dintre cele mai frumoase locaţii din localitate.

 

Sursa foto: Banat Brunch

La numărul 174, în gospodăria olarului, se vor aduna nu doar aromele bucătăriei locale, ci şi cei mai cunoscuţi meşteşugari ai zonei. Veţi putea descoperi tainele opincăritului, ale sculpturii în lemn, ale olăritului sau picturii pe ceramică.

Evenimentul se deschide la ora 11,00, cu gustări la şură: salată de vinete, zacuscă de fasole, unt de casă, gem de merişor, pâine de casă, verdeţuri de sezon, telemea şi caş proaspăt de oaie, telemea de vacă, ouă fierte de găină şi de prepeliţă, pastă de slănină afumată, jumări de porc, şunca afumată, cârnaţi, supă de cartofi cu tarhon şi cârnaţi.

După atâtea aperitive, urmează meniurile săţioase: porc la ceaun, găluşte cu unt, castraveţi muraţi şi pâine de casă, lapte de casă cu smântână şi şuncă afumată, iar masa se încheie cu gomboţi din iaurt şi gros, tăvălit în pesmet, cu smântână şi gem, prăjitură cu căpşuni, plăcintă cu brânza dulce.

Invitaţii sunt poftiţi, apoi, la atelierele de olărit, pictură pe ceramică, opincărit, sculptură în lemn, arta firului. AGERPRE/(AS – autor: Otilia Halunga, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie