Teleorman: De Ziua Unirii Principatelor, oamenii s-au prins în horă ca la 1859

Ceremonii oficiale, horă ca la 1859, varză călită cu ciolan, vin fiert şi ceai – acestea au fost ingredientele manifestărilor de joi dedicate Unirii Principatelor Române.

Aproximativ 300 de teleormăneni au luat parte la evenimente. În faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi trei dintre parlamentarii teleormăneni, Violeta Răduţ, Florică Ică Calotă şi Eugen Pîrvulescu.

Evenimentul a debutat cu slujba religioasă, ţinută de un sobor de preoţi ai Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului. Au urmat alocuţiunile oficialităţilor locale, primul dintre cei care au luat cuvântul fiind viceprimarul municipiului Alexandria, Gică Anghel.

"Sărbătorim astăzi 160 de ani de când, prin voinţa suverană a poporului român din Moldova şi Ţara Românească, a început cea mai importantă şi durabilă construcţie a neamului nostru. O lucrare care a cerut credinţă, jertfă şi consecvenţă. Statul naţional românesc s-a format treptat începând cu Unirea din 1859 şi încheindu-se în 1918, când lupta de eliberare a poporului român a fost încununată de victorie. Dacă astăzi, aici, în faţa noastră s-ar afla, pentru câteva momente, marele făuritor Alexandru Ioan Cuza, cu siguranţă ne-ar îndemna să fim mai uniţi, mai încrezători unii în ceilalţi şi să înfruntăm solidar provocările istoriei. Să încercăm să le înţelegem şi să abordăm cu mai multă luciditate şi cu mai multă încredere unii în ceilalţi problemele societăţii actuale", a spus viceprimarul Alexandriei în discursul său.

A urmat o scurtă alocuţiune susţinută de preşedintele CJ Teleorman, Dănuţ Cristescu. Acesta a vorbit despre unitate.

"Astăzi, când celebrăm Unirea Moldovei cu Ţara Românească, îmi doresc să avem încrederea şi puterea de a rămâne uniţi în tot ceea ce urmează şi contează pentru ţara noastră, pe drumul ei democratic şi european. Lecţia Unirii de la 1859, urmată de cea de la 1 decembrie 1918, demonstrează faptul că o naţiune unită are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte destinul ei", a spus Dănuţ Cristescu.

Discursurile oficialităţilor au fost urmate de un scurt moment artistic susţinut de artiştii de la Ansamblul Burnasul. Melodiile artiştilor au fost recepţionate de cei prezenţi la eveniment, iar "Hora Unirii" i-a surprins pe toţi actorii de pe scena politică teleormăneană mână în mână, alături de alexăndrenii de rând.

Ceremonialul dedicat celor 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române s-a încheiat cu depunerea de coroane.

După terminarea festivităţilor, 2.000 de porţii de varză călită cu ciolan şi 500 de litri de vin fiert au fost împărţite oamenilor care au asistat la ceremonie în ciuda vântului puternic. AGERPRES/(AS – autor: Claudiu Cezar Dumitrache, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie