ŞTIRILE AMIEZII BUCUREŞTI – 25 FEBRUARIE

* Secţia de investigare a magistraţilor trebuie să rămână componentă a Ministerului Public şi să se afle sub jurisdicţia procurorului general, a afirmat vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan.

* Instanţa supremă a admis o contestaţie depusă de fostul ministru al Energiei Constantin Niţă şi a dispus anularea condamnării de 4 ani închisoare cu executare primită de acesta într-un dosar de trafic de influenţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul lui Niţă, aflat în faza de apel, să se rejudece pe data de 15 aprilie.

* Ordonanţa de Urgenţă 7/2019, ce aduce noi modificări legilor Justiţiei, va fi atacată de Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii, începând de luni, la toate curţile de apel din ţară. "Sprijinim total acţiunile societăţii civile profund îngrijorate de situaţia din Justiţie şi de actele iniţiate de ministrul Justiţiei. E nevoie de acţiuni concrete care să permită constatarea şi eventuala anulare a ordonanţei prin care Tudorel Toader încearcă să subordoneze politic parchetele din România. Una dintre soluţiile posibile este această contestare la instanţele din toată ţara în speranţa că, astfel, se va ajunge rapid la Curtea Constituţională", precizează preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

* Partidul Social democrat îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a blocat toate investiţiile noi de la nivel local din cauză că nu a promulgat Legea bugetului de stat pe anul 2019. Într-o postare pe pagina de Facebook, PSD susţine că primarii sau preşedinţii de consilii judeţene nu pot demara investiţiile noi din această cauză.

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 25 martie judecarea apelului DNA în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă. Tăriceanu nu a fost prezent la proces şi a transmis prin avocatul său că nu doreşte să fie audiat în sala de judecată deoarece nu mai are nimic de adăugat faţă de ce a spus la instanţa de fond, însă stă la dispoziţia instanţei pentru orice lămurire.

* Intervenţia Jandarmeriei la protestul din 10 august 2018 a respectat legea în vigoare, precum şi prevederile internaţionale referitoare la adunările publice, a declarat inspectorul general al Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, la bilanţul instituţiei. "Deja acţiuni de protest se desfăşoară în ţara noastră de aproximativ 700 de zile, iar jandarmii au asigurat condiţiile de exprimare a acestui drept constituţional în toate aceste situaţii. Şi aş dori să nu amestec exprimarea paşnică, de bună credinţă, cu manifestările de natură a afecta ordinea publică, proprietatea publică şi privată, precum şi drepturile celorlalţi cetăţeni", a spus Ionuţ Sindile.

* DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ascultarea în sala de judecată a interceptărilor din dosarul în care secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a fost achitat în primă instanţă într-un dosar de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Instanţa supremă a reluat judecarea apelului declarat de DNA în dosarul lui Greblă. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie