Sibiu: Udatul Ionilor, un obicei păstrat în satul Tălmăcel

Toţi cei care poartă numele de Ion sau Ioana sunt udaţi, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, în râul ce trece pe lângă biserica din satul sibian Tălmăcel, unde câţiva "juni" îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti păstrează de la Marea Unire obiceiul "Udatul Ionilor", potrivit potrivit portalului de turism al judeţului, www.sibiu-turism.ro.

După slujba religioasă, spre râul din sat porneşte un alai format din feciori călări, ce poartă steaguri tricolore, îmbrăcaţi în port tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi, mai în urmă, măgăruşii cu moşul şi baba din paie. Ajunşi la râu, "junii" îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de Ion sau Ioana doar pe cizme, într-un ritual de purificare.

"Udatul Ionilor este obiceiul cu care Tălmăcelul şi locuitorii lui se identifică. Vechimea acestui obicei nu poate fi stabilită cu exactitate. Sunt oameni care povestesc că obiceiul ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alţii spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea. După ce s-a construit biserica din sat, s-au adus şi clopotele de la Viena, iar garda cu călăraşi s-a dus să le aducă. Se pare că au intrat în sat de Sfântul Ioan şi de atunci a rămas tradiţia", spune prof.univ. dr. Ilie Rotariu de la Universitatea Lucian "Blaga Sibiu".

Unii localnici ştiu o altă legendă: locuitori ai satului care au fost plecaţi la Marea Unire de la Alba Iulia s-au întors acasă de Sfântul Ioan şi, din bucuria unirii, s-a născut acest obicei, potrivit Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul – Junii".

După ce toţi cei care poartă numele Sfântului Ioan şi-au primit botezul, toată lumea se îndreaptă spre punctul central al satului, piaţeta din faţa bisericii. Aici, în Uliţa Mare, are loc tradiţionalul joc, după ordinea binecunoscută: sârba, învârtita, haţegana, jiana şi hora.

Folcloric, Udatul Ionilor marchează încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă, deschis pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, prin constituirea cetei de feciori şi continuat prin colindatul întregului sat de Crăciun, mai menţionează sursa citată.

Obiceiul "Udatul Ionilor" de la Tălmăcel este urmat de sărbătoarea Burduhoşilor din localitatea Cârţa, judeţul Sibiu. AGERPRES/(AS-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie