#Romania2019.eu/ Preşedinţia română a Consiliului UE va începe negocieri cu PE referitoare la un regulament al poliţiei de frontieră şi gărzii de coastă

Ambasadorii la UE au convenit miercuri asupra poziţiei de negociere a Consiliului cu privire la un regulament referitor la Poliţia de frontieră şi Garda de coastă la nivel european pentru a îmbunătăţi gradul de protecţie a frontierelor externe, pe baza acestui mandat preşedinţia României la Consiliul UE urmând că înceapă negocierile cu Parlamentul European, informează Ministerul Afacerilor Interne.

"Mandatul convenit astăzi referitor la noile norme privind Frontex reprezintă un pas înainte către un control mai eficient la frontierele externe ale UE. O agenţie mai puternică ne va oferi noi instrumente pentru a face faţă provocărilor actuale şi viitoare în ceea ce priveşte spaţiul Schengen. Vom începe acum negocierile cu Parlamentul European în vederea ajungerii la un acord cât mai curând cu putinţă", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Potrivit sursei citate, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) este consolidată cu personal şi echipamente tehnice. De asemenea, primeşte un mandat mai amplu de sprijinire a activităţilor statelor membre cu privire la protecţia frontierelor, la returnare şi la cooperarea cu ţările terţe. Noile norme propuse vor integra Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) în cadrul Frontex, pentru a-i îmbunătăţi funcţionarea.

"Pentru asigurarea unei gestionări coerente a frontierelor externe şi pentru garantarea capacităţii de reacţie la situaţii de criză, va fi instituit un corp permanent, care va ajunge în 2027 să dispună de un personal operaţional de până la 10.000 de persoane. Acest corp permanent va fi format din membri ai personalului operativ din cadrul Frontex şi din statele membre, cu detaşări pe termen scurt şi pe termen lung", a precizat MAI.

Trimiterile la corpul permanent vor începe la 1 ianuarie 2021. Pentru a se putea adapta la situaţii şi capabilităţi viitoare, la 30 de luni după această dată, Comisia Europeană va efectua o evaluare intermediară cu privire la numărul total şi la componenţa corpului permanent. Până în martie 2024 şi după ce Consiliul şi Parlamentul European vor dezbate evaluarea, Comisia va prezenta propuneri de confirmare sau modificare a numărului, a componenţei şi a contribuţiei statelor membre la corpul permanent.

Statele membre îşi vor păstra responsabilitatea principală pentru gestionarea frontierelor proprii, iar Agenţia şi personalul acesteia vor oferi asistenţă tehnică şi operaţională cu acordul prealabil al statelor membre implicate. Conform noilor norme propuse, personalul corpului permanent trimis într-un stat membru va putea exercita anumite competenţe executive pentru a efectua sarcini de control la frontiere sau de returnare, întotdeauna cu autorizarea prealabilă a statului membru gazdă, inclusiv recurgerea la forţă şi la arme. AGERPRES/(AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie