RETROSPECTIVĂ Vrancea: 2018 – sub semnul manifestărilor dedicate Centenarului

Anul 2018 a fost marcat în Vrancea de evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, zeci de manifestări culturale şi artistice fiind organizate pe parcursul anului în judeţ, printre cele mai importante numărându-se înfiinţarea Parcului Memoriei Naţionale "Stejarii României" de la Mărăşeşti şi cel denumit generic "Vrancea Eroică", din perioada 3-6 august.

*** Unul dintre cele mai importante proiecte din Vrancea, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost înfiinţarea Parcul Memoriei Naţionale "Stejarii României" de la Mărăşeşti, care şi-a propus plantarea a 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare soldat român căzut în Primul Război Mondial, în luptele de la 1917. Proiectul a fost început încă de anul trecut, în luna noiembrie, când au fost plantaţi 50.000 de stejari. Pe 21 aprilie 2018, la cea de-a doua etapă de împădurire, la Mărăşeşti au fost prezenţi peste 11.000 de voluntari veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din Republica Moldova şi diaspora, care au plantat împreună 115.000 de stejari. Cea de-a III-a etapă de plantare a stejarilor în Parcul Memoriei Naţionale, care urma să aibă loc pe 24 noiembrie, a fost amânată, din cauza condiţiilor meteorologice.

*** Manifestările dedicate Centenarului au continuat în perioada 3 – 6 august, reunite sub genericul "Vrancea Eroică". Vineri, 3 august, la Mausoleul Eroilor Soveja, a avut loc un ceremonial militar şi religios în memoria ostaşilor căzuţi în campania din 1917 la Mărăşti, Soveja şi Mărăşeşti, urmat de recitalul Corului "Pastorala" şi recitalul violonistei Diana Jipa şi a pianistului Ştefan Doniga. În acest timp, în Piaţa Unirii din municipiul Focşani s-a desfăşurat un spectacol artistic susţinut de Orchestra "Lăutarii", condusă de maestrul Nicolae Botgros, Corul Bărbătesc din Sâncel, judeţul Alba şi mai mulţi solişti, printre care Maria Murgoci, Ionuţ Dolănescu, Dumitru Caulea, Floarea Calotă şi Veta Biriş. Seara s-a încheiat cu spectacolul artistic "Din Cântecele Neamului", susţinut de Paula Seling şi "Căzănoi" Orchestra.

Evenimentele au continuat pe 4 august, cu ceremonialul militar şi religios de la Statuia Victoria de la Tişiţa, urmat de un recital susţinut de Ansamblul de Muzică Veche "Anton Pann" la Mausoleul Eroilor Mărăşti. În Piaţa Unirii din municipiul Focşani a avut loc un spectacol artistic avându-i ca protagonişti pe Cristofor Aldea Teodorovici, Andrei Păunescu & Totuşi, Magda Puskas, George Nicolescu, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu şi Ducu Bertzi. Seara s-a încheiat la Focşani cu spectacolul "Pe aici nu se trece", susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Grupul "Crai Nou", Proiect K1, Paula Seling, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu şi Sorin Francu.

Programul manifestărilor dedicate eroilor Primului Război Război Mondial a continuat pe 5 august cu o expoziţie de tehnică militară organizată de Garnizoana Focşani în Piaţa Unirii din localitate şi un concert susţinut de Fanfara Garnizoanei Focşani, precum şi conferinţa "Jertfa Unirii Noastre", susţinută de Dan Puric. Ulterior, în Piaţa Unirii, a avut loc un concert extraordinar prezentat de Leontina Văduva, Laura Bretan, Gheorghe Zamfir, Corul "Accoustic" şi Orchestra Metropolitană Bucureşti "Muntenia", condusă de dirijorul Daniel Jinga.

Foto: (c) CORNEL CEPARIU / AGERPRES FOTO

 

Ultima zi a manifestărilor din cadrul "Vrancea Eroică" au culminat pe 6 august, cu un ceremonial militar şi religios la Mausoleul Eroilor din municipiul Focşani. Şase fanfare – "Trandafirul" din Călăfindeşti, judeţul Suceava, "Valahia" din judeţul Giurgiu, "Zece Prăjini" din judeţul Iaşi, "Ivan Ivanovici" din Brăila, "Anatol Cazac" din Chişinău şi fanfara din Coştei (Voivodina, Serbia) au pornit într-o paradă pe traseul Teatrul Municipal "Maior Gh. Pastia" – Ceasul Rău – Piaţa Unirii, unde au susţinut recitaluri pentru cei prezenţi în piaţă. În acelaşi timp, la Mărăşeşti au avut loc evenimente de comemorare a eroilor Primului Război Mondial. Cei prezenţi la Mărăşeşti au putut asista la salve de tun, survol aerian, ceremonial militar şi religios şi un moment de reculegere cu intonarea 'Semnalului Liniştea'. După ceremonialul militar şi religios, evenimentele de la Mausoleul Eroilor Mărăşeşti au continuat cu spectacolul simfonic extraordinar 'Pe aici nu se trece!', susţinut de artiştii Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Leontina Văduva, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană Bucureşti 'Muntenia' dirijată de maestrul Daniel Jinga şi Corul 'Accoustic'.

*** Pe 10 mai 2018, primarul comunei Urecheşti, Nistor Bratosin, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru că ar fi instigat un bărbat să incendieze două ferme zootehnice. Nistor Bratosin este suspectat că, la sfârşitul anului trecut, pe fondul unor divergenţe politice, ar fi determinat un bărbat să incendieze două ferme zootehnice, la un interval de două săptămâni. În urma incendiilor, fermele au fost distruse, iar zeci de animale au murit. În acelaşi dosar, judecătorii din Focşani au dispus, de semenea, arestarea preventivă a lui Vasile Adi Olteanu, bărbatul care ar fi dat foc fermelor. Acesta era deja în arest într-un alt dosar în care era acuzat de furt. Primarul a contestat măsura, iar după o săptămână, magistraţii Tribunalului Vrancea i-au admis contestaţia. Tribunalul a încuviinţat ca Nistor Bratosin să fie cercetat în libertate, acesta fiind pus sub control judiciar. Dosarul se află în continuare pe rolul Tribunalului Vrancea.

*** În luna octombrie, pesta porcină africană a ajuns şi în Vrancea. Pe 27 octombrie, virusul pestei porcine africane a fost confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea. Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, autorităţile au luat măsura sacrificării animalelor din focar şi plasării zonei sub supraveghere oficială. De asemenea, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei. În urma inventarierii efectivelor de porcine din comună, au fost identificate circa 320 de suine în satul Lespezi şi peste 1.000 la nivelul întregii comune.

Deşi autorităţile au anunţat că au fost sacrificaţi şi incineraţi doar cei cinci porci din focarul identificat în cadrul sediului fostului CAP din satul Lespezi, mulţi localnici şi-au sacrificat animalele pe care le deţineau, de teama bolii. Pe 15 noiembrie, autorităţile vrâncene au decis ridicarea filtrelor sanitare la Lespezi, fiind menţinute filtrele rutiere pentru verificarea transporturilor de carne şi animale din zonă.

*** Pe 28 octombrie 2018, la ora locală 03,38, a avut loc, în zona seismică Vrancea, un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter. Seismul a avut loc în judeţul Buzău, la o adâncime de 150 de kilometri, în apropierea oraşelor Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km). Potrivit inginerului Ioan Verdeş de la Observatorul Seismologic de la Vrîncioaia, cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter a durat circa 20 de secunde, nu a avut replică şi s-a resimţit mai intens în zonele îndepărtate de epicentru. În Vrancea nu au fost înregistrate niciun fel de probleme în urma cutremurului şi nu au existat apeluri la dispeceratul 112 pentru eventuale întreruperi de gaz sau de energie electrică ori probleme în ceea ce priveşte transportul feroviar. Nici la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea nu au fost înregistrate apeluri în urma cutremurului. La Focşani, unele persoane au ieşit în faţa blocurilor mai înalte şi chiar au rămas mai mult timp afară, în aşteptarea unei eventuale replici, după care s-au retras în locuinţe. Seismul a fost cel mai puternic înregistrat în acest an şi singurul care a depăşit intensitatea de 5 grade pe scara Richter.

*** Pe 7 noiembrie, trei saloane ale secţiei de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani au fost închise de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, care s-au autosesizat după ce în mediul online au circulat imagini din secţia TBC a spitalului. Potrivit DSP Vrancea, pacienţii au fost relocaţi temporar, iar cele trei saloane au fost închise pentru igienizare. De asemenea, personalul medical responsabil a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare şi s-a dat un termen de 30 de zile pentru remedierea situaţiei. Reprezentanţii spitalului judeţean au susţinut că secţia de Pneumoftiziologie este găzduită de o clădire veche, dată în folosinţă în 1970, care nu a beneficiat niciodată de reabilitare. Chiar dacă s-au făcut periodic igienizări, acestea nu au rezistat, din cauza vechimii clădirii.

*** Pe 12 decembrie, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a semnat contractul de reabilitare a Secţiei de Pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf Pantelimon" Focşani, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de peste 5,7 milioane de lei. Prin această investiţie se urmăreşte reabilitarea termică a clădirii, în scopul creşterii eficienţei energetice a acesteia, precum şi a reducerii costurilor de întreţinere. În acest sens vor fi executate mai multe lucrări de reabilitare în interiorul şi exteriorul clădirii şi lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, a celui de furnizare a apei calde pentru consum şi a sistemului de ventilare mecanică a aerului. Perioada de implementare a proiectului este de 43 de luni, în perioada 1 august 2017 – 28 februarie 2021. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie