RETROSPECTIVĂ Brăila: 2018 – Anul pestei porcine şi al atentatului terorist comis de un tânăr de 20 de ani

 Atentatul terorist comis de un tânăr de 20 de ani şi ravagiile făcute în economia judeţului de virusul pestei porcine, în urma căruia au fost sacrificate peste 200.000 de capete de suine din ferme comerciale şi gospodăriile populaţiei şi pentru care statul a plătit circa 50 de milioane de lei despăgubiri, au marcat judeţul Brăila în 2018.

*** Atentatul terorist a fost înregistrat pe 11 noiembrie 2018, când un tânăr de 20 ani a rănit zece persoane, după ce a intrat cu maşina în uşile de acces de la Mall Brăila, la puţin timp după ce a înjunghiat un bărbat şi a rănit doi pietoni aflaţi pe centura oraşului.

Procurorii DIICOT au deschis, în acest caz, dosar pe legea privind combaterea terorismului, iar procurorii Serviciului Teritorial Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiunilor prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, fiind vorba de un dosar distinct de cel deschis la Tribunalul Brăila.

Planul atacatorului de la Mall Brăila, Marius Valentin Parfenie, era să omoare cât mai mulţi români şi apoi să se sinucidă, potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Tribunalului Brăila. "Acţiunile au avut menirea a atrage atenţia asupra unui aspect, a unei idei, în general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva în ordinea unei societăţi, inclusiv în deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevăzute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în cazul de faţă, scopul final şi declarat chiar de inculpat al acţiunilor sale a fost acela de a extermina cât mai mulţi români, care nu se circumscriu ideii sale de calitate umană, aşa cum inculpatul a văzut că sunt oamenii în Suedia, de exemplu (acolo unde ar fi lucrat, conform propriilor declaraţii), inculpatul declarând, la momentul prinderii sale de către cetăţeni, că 'trebuie să curgă sânge în ţara asta', 'sunt un terorist' etc., relevante fiind sub acest aspect şi ideile radicale pe care inculpatul le-a expus în biletele scrise olograf chiar de către el şi care se află la dosarul cauzei", a precizat Tribunalul Brăila.

În urma atacului de la Mall Brăila, au fost rănite şapte persoane, cinci adulţi şi doi copii de 11 şi 13 ani. Înainte cu puţin timp de a intra în mulţimea de la mall, tânărul înjunghiase un bărbat cu care avusese un conflict, de la o maşină şi rănise alte două persoane, pe centura oraşului. Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând 0,37mg/l alcool şi i-au fost recoltate probe biologice, urmând a se stabili dacă acesta se află sub influenţa altor substanţe.

Parfenie a fost condamnat în 2017 de Judecătoria Brăila la 6 luni de supraveghere ca măsură educativă, pentru comiterea în 2015, pe vremea când era minor, a infracţiunii de lovire sau alte violenţe, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan. Marius Valentin Parfenie şi tatăl său au bătut cu ranga un bărbat până l-au băgat în spital, tatăl acestuia fiind condamnat la rândul lui la 8 luni de închisoare.

*** Economia Brăilei a fost puternic afectată în 2018 din cauza pătrunderii în judeţ a virusului pestei porcine africane, care a ajuns în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa, SC TEBU Consult Brăila, unde existau 140.000 de capete, precum şi în alte 10 ferme de creştere a porcilor. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat virusul pestei porcine la SC TEBU Consult Brăila în luna august, iar timp de două săptămâni, s-a desfăşurat operaţiunea de eutanasiere a celor aproximativ 140.000 de capete.

Virusul a mai fost confirmat în alte zece ferme, între care SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci. Din luna iulie, când a apărut primul focar de pestă porcină africană în Brăila, în comuna Frecăţei, şi până în decembrie, în judeţ au fost confirmate 123 de focare. Ca măsură de prevenire a răspândirii bolii, autorităţile brăilene au eutanasiat 195.880 de porci, din efectivele celor 11 societăţi comerciale afectate, şi 32.260 de porci din gospodăriile populaţiei. În ceea ce priveşte despăgubirile acordate de stat pentru porcii omorâţi, judeţul Brăila are cele mai mari sume, fiind plătite peste 20 milioane lei către societăţi comerciale şi aproximativ 30 milioane lei către persoane fizice.

*** Un proiect cu mare impact asupra judeţului Brăila este construirea Podului suspendat peste Dunăre, demersurile pentru realizarea acestui obiectiv aflându-se în linie dreaptă, potrivit preşedintelui Consiliul Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, care a confirmat depunerea la Bruxelles, pe 3 decembrie, a documentelor de finanţare pentru acest proiect, în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.

Contractul pentru execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost semnat în martie şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul lucrării este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia). Durata de realizare a podului peste Dunăre este de 48 de luni, din care 12 luni – proiectarea şi 36 de luni – execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani. Podul suspendat este poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

Obiectivul va avea o lungime totală de 1.974,30 metri, din care 489,65 metri reprezintă deschiderea laterală, pe malul dinspre Brăila, şi 364,65 metri cea de pe malul dinspre Tulcea. De o parte şi de alta vor fi construite două viaducte de acces, în lungime de câte 110 metri, care se vor adăuga lungimii podului suspendat. Proiectul care ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs şi scăderea poluării la toate nivelele în prezent tranzitate.

*** Brăila a fost desemnată, în luna noiembrie, Capitala antreprenoriatului românesc, la Gala Asociaţiilor Municipiilor din România, eveniment aflat sub patronajul preşedintelui României şi realizat în colaborare cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. De asemenea, a primit şi Premiul de Excelenţă în Susţinerea Antreprenoriatului.

Potrivit primarului Marian Dragomir, aceste trofee dovedesc că "Primăria Brăila este un partener corect pentru toţi cei care doresc să îşi dezvolte afacerea, investesc în Brăila, modernizează spaţii comerciale, construiesc, generează noi locuri de muncă şi vor susţine o competiţie reală pe piaţa forţei de muncă pentru a avea cei mai buni angajaţi". Cu un an în urmă, Brăila a primit în 2017 trofeul de excelenţă în iluminat public din partea Asociaţiilor Municipiilor din România, după ce în tot oraşul a fost implementat un sistem de iluminat pe bază de leduri cu impact scăzut asupra mediului.

*** În 2018, Brăila a împlinit 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului, eveniment sărbătorit printr-o serie de manifestări cultural-artistice organizate de Primăria Brăila, Muzeul Brăilei "Carol I" şi Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati". Menţionat documentar pentru prima dată la 20 ianuarie 1368, într-un Privilegiu acordat negustorilor braşoveni de domnul Ţării Româneşti, Vladislav Vlaicu, numele Brăilei apare în două locuri în respectivul document: 'excepta via Braylan' – cu excepţia drumului Brăilei şi 'per dictam viam Braylam' – pe amintitul drum al Brăilei. Fiind port la Dunăre, prin Brăila se exportau mărfuri ale negustorilor braşoveni, pentru care voievodul Vladislav Vlaicu a dat această scutire vamală, documentul care reprezintă, în fapt, atestarea documentară oraşului Brăila. În secolul al XV-lea, găsim numele Brăilei sub forma Breil, într-o menţiune a Cancelariei voievodului 'Tibor din Transilvania'.

*** Judeţul Brăila s-a aflat, pentru al şaselea an consecutiv, pe primul loc în clasamentul pe ţară la Evaluarea Naţională, înregistrând o rată de promovabilitate de 89,54%. În zece şcoli s-a înregistrat o promovabilitate de 100%. Brăila s-a aflat şi în topul judeţelor cu cele mai multe medii de zece obţinute la Evaluarea Naţională, nouă elevi obţinând media 10,00, iar alţi 260 de absolvenţi au avut medii între 9 şi 9,99. Din totalul celor 96 de şcoli din municipiu şi judeţ, doar la 7 unităţi de învăţământ procentul mediilor de trecere a fost sub 50%.

*** Dacia Unirea Brăila, echipa fanion a municipiului, înfiinţată în 1919, a declanşat, în luna octombrie, procedura de insolvenţă. Într-un comunicat de presă, semnat de preşedintele Consiliului Director şi administrator special al Dacia Unirea Brăila, Valentin Avramescu, se arată că s-a ajuns în această situaţie după "multiplele semnale de alarmă privind subfinanţarea clubului care, din păcate, nu au condus până acum la o rezolvare a problemei, motiv pentru care Consiliul Director al ACS Dacia Unirea Brăila a hotărât să apeleze la calea legală de protejare a intereselor clubului, prin depunerea către Tribunalul Brăila, a unei cereri de intrare în insolvenţă".

Dacia Unirea Brăila se confruntă de mai bine de cinci ani de zile cu o continuă stare de incertitudine financiară, după ce proiectul depus la Consiliul Judeţean a fost respins, iar din partea Primăriei a fost avut alocat un buget mult mai mic decât nevoile echipei. Clubul brăilean nu are, la acest moment, datorii la bugetul statului, iar suma pe care o datorează către furnizori şi către jucătorii care au evoluat în sezoanele precedente la echipă se ridică la circa 500.000 de lei. AGERPRES / (autor: Ecaterina Ignat, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie