Rafila: Trebuie schimbat trendul descrescător al populaţiei; proiecţia pentru 2050 este de 16 – 16,5 milioane de locuitori

Deputatul PSD Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a atras atenţia că trebuie schimbat trendul descendent al populaţiei României, riscând ca până în anul 2050 aceasta să fie de 16 – 16,5 milioane de persoane.

Rafila susţine că, potrivit datelor statistice, în fiecare an dispare un oraş cu 50.000 de locuitori.

"Rata de fertilitate în UE este 1,56 şi asta înseamnă că asistăm la un trend de scădere. (…) Noi acum avem undeva între 1,6 şi 1,7 şi acest lucru ne va duce în perioada următoare la o scădere constantă a populaţiei, cu o proiecţie pentru anul 2050 de circa 16 – 16,5 milioane de locuitori, iar până la sfârşitul acestui secol puţin peste 12 milioane de locuitori. Sunt state, chiar alături de noi, care au avut o problemă chiar mai serioasă decât Romania – mă refer la Ungaria – şi care au implementat un pachet de politici care să ducă la creşterea acestei rate a fertilităţii şi a obţinut rezultate notabile. (…) Trebuie să schimbăm acest trend descrescător al populaţiei României. Diferenţa între numărul de persoane care mor în fiecare an în Romania şi numărul de copii care se nasc în fiecare an este de cel puţin 50.000 de persoane. Deci un oraş de 50.000 de persoane dispărute în fiecare an din România datorită unei natalităţi reduse", a declarat Rafila, la o dezbatere la Palatul Parlamentului, pe tema unei iniţiative legislative a parlamentarilor social-democraţi privind susţinerea tinerelor familii cu copii.
 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

El a atras atenţia că este nevoie nu doar de servicii de sănătate de calitate, ci şi de acces la aceste servicii, "acces care mai ales în zona rurală nu există".

Prezent la dezbatere, Eduard Petrescu, reprezentant al UNICEF România, a afirmat că ţara noastră este din 2019 în rândul celor cu venituri ridicate, dar "această prosperitate din păcate nu s-a tradus într-o schimbare semnificativă a nivelului de bunăstare a unei părţi semnificative a copiilor din România".

"Încă avem aproape 40% din copii expuşi la riscul de sărăcie şi excluziune socială, încă avem foarte multe deficienţe în ceea ce priveşte calitatea învăţământului, serviciilor medicale şi aşa mai departe, aş spune că suntem într-o direcţie de dezvoltare în care, în loc ca inechităţile să fie compensate, cresc. (…) După ce că avem în clipa de faţă un număr în scădere de copii, rezultatele la care ajung aceşti copii după parcurgerea unui ciclu de învăţământ sunt din ce în ce mai slabe, ca să nu zic dezastruoase. Şi aceasta este o chestiune care trebuie reglată", a arătat Petrescu, care a pledat pentru un set complet de măsuri legislative.

Roxana Paraschiv, reprezentanta Organizaţiei "Salvaţi Copiii", consideră ca fiind importante două mari categorii de servicii – cele care asigură supravieţuirea copilului şi accesul la serviciile de educaţie pentru copilăria timpurie.

"În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, Romania a fost foarte mult timp campioana Uniunii Europene. În 2019 ne-a depăşit Malta. (…) În România peste 1.100 de copii mor în fiecare an înainte a împlini vârsta de un an, iar ultimul program naţional public de dotare cu echipamente a maternităţilor datează din 2007. (…) Sunt judeţe în România unde rata mortalităţii infantile este de aproape 5 ori mai mare decât în Bucureşti. (…) Este nevoie să ajutăm copiii să supravieţuiască măcar primului an de viaţă", a spus Roxana Paraschiv.
 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Nicoleta Cristea – Brunel, preşedintele Asociaţiei SOS Infertilitatea, a susţinut că într-o lege privind sprijinirea natalităţii în România trebuie introdus în mod obligatoriu aspectul "infertilitate", pentru că reprezintă "un procent excepţional de mare", şi anume 20 % din cuplurile de vârstă fertilă. "Avem nevoie de legislaţie pentru aceste cupluri", a arătat aceasta.

Între cei care au mai participat la dezbatere s-au aflat Andreea Cassandra Butu – reprezentant OMS, Ion Cristian Roman – Asociaţia "Taxiul cu Bomboane", Eugen Ilea – Federaţia Naţională a Asociaţiilor De Părinţi, Gigel Lazăr – CIADO, Mihai Vasile – Asociaţia Politeia, deputatul Diana Tuşa. Discuţiile au fost moderate de senatorul PSD Gabriela Firea. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie