PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 25 – 31 MARTIE 2019

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 25 – 31 martie:

*** La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se judece luni, 25 martie, apelul DNA în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă.

Tăriceanu a transmis prin avocat că nu doreşte să fie audiat în sala de judecată deoarece nu mai are nimic de adăugat faţă de ce a spus la instanţa de fond, însă stă la dispoziţia instanţei pentru orice lămurire.

Procurorul de şedinţă a solicitat, la termenul anterior, reaudierea unor martori, printre care Victor Ponta, Dan Motreanu şi Dan Andronic.

Avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu s-a opus reaudierii de martori şi a cerut să fie trimise adrese la DNA pentru a se comunica dacă procurorii au respectat dispoziţiile legale în legătură cu interceptarea clientului său şi a fostei sale soţii Ioana Valmar.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018 de un complet de la Instanţa supremă format din trei judecători.

Decizia a fost atacată cu apel de procurorii anticorupţie, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecători.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

*** Tot la ICCJ este programat luni un nou termen al apelului declarat de DNA în dosarul în care secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a fost achitat în primă instanţă într-un dosar de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

La termenul precedent, reprezentantul DNA a cerut ascultarea în sala de judecată a interceptărilor din dosar, fiind nemulţumit de faptul că instanţa de fond a apreciat aceste convorbiri drept "simple declaraţii banale, prieteneşti".

DNA a solicitat şi reaudierea a 28 de martori, motivând că declaraţiile date de aceştia în timpul urmăririi penale conţin aspecte diferite faţă de cele date la instanţa de fond.

De asemenea, procurorul a solicitat să fie luate în considerare mai multe articole din presa locală privind participarea lui Toni Greblă la campania electorală din 2012.

Toni Greblă şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar au anunţat că nu mai doresc să fie audiaţi în sala de judecată.

Judecătorii au rămas în pronunţare pe cererea de probe noi.

Pe 11 mai 2018, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă l-a achitat pe Toni Greblă în dosarul în care a fost trimis în judecată în 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.

DNA susţinea că, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Greblă este acuzat că ar fi primit folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.

În schimbul acestora, potrivit procurorilor, Greblă i-ar fi promis lui Bîrcină că va interveni şi va determina funcţionari publici – din cadrul societăţilor şi companiilor naţionale cu capital de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale – să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de omul de afaceri (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi) să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.

*** Asociaţia Oraşelor din România (AOR), care aniversează 25 de ani de la fondare, organizează luni "Gala AOR – 25 de ani". Evenimentul, care se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, va avea loc la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Sala Pictură.

Alături de primarii de oraşe din întreaga ţară au fost invitaţi prim-ministrul Viorica Dăncilă, miniştri, parlamentari, reprezentanţi ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai structurilor partenere AOR din ţară şi străinătate.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să aibă o întâlnire cu primarii din cadrul asociaţiei luni după-amiază, la Phoenicia Grand Hotel, în cadrul unei dezbateri privind "Viitorul oraşelor româneşti în contextul european al conceptului de dezvoltare locală".

*** Spectacolul "Eu te cred, da' tu mă minţi", o comedie adaptată după "La Menteuse" de Jacques Bricaire şi Maurice Lasaygues, în regia lui Liviu Lucaci, va fi prezentat în premieră luni, la Palatul Copiilor.

Din distribuţia spectacolului fac parte Aurelian Temişan, Monica Davidescu, Anca Dinicu, Cosmin Vijeu şi Alexandra Sălceanu.

Decorul este semnat de arhitect Gabi Albu, iar costumele poartă semnătura Elidei Toma şi a Alinei Gurgută.

Producătorul spectacolului este Aurelian Temişan, iar producător executiv – Monica Davidescu.

*** Curtea Constituţională a României urmează să discute marţi, 26 martie, iniţiativa legislativă a USR de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice.

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice "Fără penali în funcţii publice" au ajuns la Curtea Constituţională.

"După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească 'Fără penali în funcţii publice'. Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipseşte absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiţii nu ne-am putut baza pe buna credinţă a persoanelor implicate", preciza atunci preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea.

USR susţinea că, "la comanda politică a lui Liviu Dragnea", angajaţii Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi au fost depuse 931.249, dintre care 825.624 validate de primării.

*** Agenţia Naţională de Presă AGERPRES împlineşte miercuri, 27 martie, 130 de ani de la înfiinţare.

Istoria AGERPRES a început la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semna actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un "serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special".

La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei "telegrame'', pe 11 aprilie.

Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii.

În cei 130 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Agenţia Naţională de Presă continuă să actualizeze lumea şi să ofere informaţii echilibrate, cu caracter imparţial.

*** Aproximativ 20 de opere din colecţia dr. Ioan Dumitrescu-Popovici, confiscate în perioada comunistă, vor fi prezentate în licitaţia de primăvară din data de 27 martie organizată de Artmark.

Potrivit unui comunicat al Artmark, selecţia însumează nume sonore ale artei româneşti, opera 'Hangiţa' (30.000 – 50.000 euro) de Nicolae Grigorescu, clasată la Tezaur, fiind una dintre vedetele licitaţiei.

"O veche colecţie de artă românească se întoarce acasă, după o îndelungată vieţuire în Cehia. Artmark repatriază cu această ocazie importante opere de Tonitza ('Cusătoreasă' – 50.000 – 80.000 euro; 'Trandafiri albi' – 15.000 – 25.000 euro; 'Nud' – 30.000 – 60.000 euro), de Pallady ('Natură statică cu flori de soc şi ceşcuţă' – 25.000 – 35.000 euro; 'Natură statică cu lalele şi ochelari' – 25.000 – 35.000 euro), de Petraşcu ('Trandafiri', 9.000 – 16.000 euro), Ţuculescu ('Peisaj din Brăneşti', 15.000 – 25.000 euro), de Băncilă ('Ţigăncuşă cu năframă roşie', 3.000 – 5.000 euro) şi mulţi alţi artişti renumiţi", a informat casa de licitaţii.

Potrivit Artmark, aceste opere se aflau în 1964 pe pereţii casei din strada Nicolae Iorga nr. 47 a medicului Ioan Dumitrescu-Popovici, când acesta a fost arestat, condamnat şi întemniţat de către regimul comunist.

Medicul Popovici avea o colecţie de 374 de tablouri. Acestea şi casa din Strada Nicolae Iorga au fost confiscate.

"Ani de zile, fiul doctorului Popovici încearcă să recapete colecţia familiei într-un proces extenuant cu statul român. Instanţa cere opinia experţilor, care evaluează colecţia compusă din mari maeştri români şi străini la câteva zeci de milioane de euro", a precizat Artmark.

*** Candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 26 mai trebuie depuse până joi, 28 martie.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută cadrul general cu privire la alegerile pentru Parlamentul European.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, preciza că actele normative adoptate de Executiv cuprind reglementări pentru garantarea organizării în mod liber, corect şi sigur a alegerilor, luându-se măsuri de prevenire şi combatere a fraudelor electorale, de asigurare a securităţii cibernetice şi a protecţiei datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral.

"Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Institutul Naţional de Statistică vor asigura implementarea şi operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Este acel sistem folosit şi în anul 2016. De asemenea, sunt prevăzute măsuri pentru soluţionarea întâmpinărilor, contestaţiilor, cererilor sau a sesizărilor privind consemnarea rezultatelor votării. Alte prevederi se referă la finanţarea campaniei electorale, formularul listei susţinătorilor, organizarea Birourilor Electorale Centrale şi secţiilor de votare. Ministerul Afacerilor Externe va asigura organizarea şi aducerea la cunoştinţă publică a secţiilor de votare organizate în străinătate până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea zilei de referinţă", menţiona Barbu.

*** Până pe 28 martie inclusiv, se pot depune candidaturile pentru funcţia de procuror general al României, care va fi vacantă începând cu data de 28 aprilie, când se încheie mandatul lui Augustin Lazăr.

Ministerul Justiţiei a anunţat pe 14 martie că a declanşat procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României, care urmează să se încheie pe 5 aprilie.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor fi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 29 martie, urmând ca în zilele de 3 şi 4 aprilie, candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 5 aprilie.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi transmisă Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului, urmând ca, ulterior, să fie înaintată preşedintelui României în vederea numirii.

Augustin Lazăr a anunţat că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

*** Tot până pe 28 martie inclusiv se pot depune candidaturile pentru numirea procurorilor-şefi ai Secţiei de combatere a corupţiei şi Secţiei judiciar penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procedura urmează să se încheie pe 5 aprilie.

Cele două posturi sunt vacante începând cu data de 20 martie.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor fi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 29 martie. În perioada 3 – 4 aprilie, candidaţii selectaţi vor susţine interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 5 aprilie.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obţinerii avizului, iar apoi preşedintelui României în vederea numirii în cele două funcţii.

*** Rezultatele la simularea examenului de Bacalaureat vor fi comunicate vineri, 29 martie.

Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro.

Potrivit Ministerului Educaţiei, evaluarea lucrărilor este realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situaţia în care nu sunt suficienţi profesori de specialitate într-o unitate de învăţământ, există posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte şcoli.

Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Notele obţinute nu se contestă şi pot fi trecute în catalog în baza unei cereri scrise, depusă de elevi sau de părinţii acestora.

*** Listele copiilor înscrişi în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019 – 2020 după prima etapă şi numărul locurilor rămase libere urmează să fie afişate vineri, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB.

Cererile-tip de înscriere au putut fi completate, online sau la secretariatul unităţii de învăţământ în care se doreşte înscrierea copilului, până pe 22 martie, inclusiv.

A doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor-tip de înscriere este programată între 2 şi 8 aprilie şi se adresează copiilor care nu au fost înscrişi/nu au participat în prima etapă, cererile fiind completate din nou, în funcţie de locurile disponibile. Listele finale vor fi afişate în data de 11 aprilie.

Ulterior, timp de o săptămână (12-19 aprilie), inspectoratele şcolare vor centraliza şi soluţiona cererile părinţilor/tutorilor legal instituiţi/reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi în vreo unitate de învăţământ, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.

*** Evenimentul "Earth Hour – Ora Pământului", patronat de World Wide Fund for Nature şi care marchează protejarea mediului, are loc sâmbătă, 30 martie.

Anul acesta, pe 30 martie, se vor stinge luminile în peste 6.500 de oraşe de pe tot globul.

Mai multe instituţii publice din România va întrerupe iluminatul cu această ocazie.

Evenimentul "Ora Pământului" a fost organizat pentru prima oară pe 31 martie 2007, la Sydney, în Australia, şi este cea mai mare manifestare internaţională, care atrage atenţia asupra uneia dintre cele mai importante probleme actuale – încălzirea globală. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie