Nistor (FSE): Elevii şi angajaţii unităţilor de învăţământ ar trebui să fie testaţi săptămânal la şcoală

Elevii şi angajaţii din unităţile de învăţământ ar trebui să fie testaţi săptămânal, la şcoală, de către angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), pentru a evita răspândirea virusului în mediul propice reprezentat de unităţile de învăţământ, este de părere preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret", Marius Nistor.

"(…) având în vedere procentul naţional mic de vaccinaţi, considerăm că angajaţii din învăţământ vor fi cei mai expuşi începând cu 13 septembrie, când se vor deschide porţile şcolilor. Dacă în spitale protocoalele sunt respectate, iar fiecare persoană este verificată, unităţile de învăţământ vor fi un mediu propice de răspândire a virusului, şi nu din cauza personalului angajat. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este nevoie ca săptămânal, în fiecare şcoală, să fie prezent un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică pentru a testa angajaţii şi elevii (…)", a afirmat Marius Nistor.

Potrivit unui comunicat al FSE "Spiru Haret", reprezentaţii organizaţiei sindicale au atras atenţia ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, că numărul angajaţilor din învăţământ care s-au vaccinat atinge 60%, nivel dublu faţă de procentul naţional, care nu depăşeşte 30%, conform datelor furnizate de Guvern.

Astfel, potrivit unui chestionar realizat de FSE în perioada 17-30 august 2021, la care au răspuns peste 13.000 de angajaţi din sistemul educaţional, 60% dintre repondenţi (59,6% – personal didactic, 61,9% – personal didactic auxiliar şi 60,7% – personal nedidactic) s-au vaccinat împotriva COVID-19, se menţionează în comunicat.

"Aceste cifre au fost confirmate chiar şi de ministrul educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu", se spune în document.

În acest context, organizaţia sindicală îi solicită ministrului Sănătăţii să verifice cifrele privind vaccinarea anti COVID-19 înainte să susţină în presă că numărul angajaţilor din învăţământ care s-au vaccinat este foarte mic.

Totodată, Marius Nistor a apreciat că ministrul Sănătăţii a încercat prin ultimele declaraţii să-i învrăjbească pe părinţi împotriva profesorilor.

"Doamna ministru Ioana Mihăilă ar trebui să răspundă în numele Guvernului pentru campania pro-vaccinare eşuată. Angajaţii din învăţământ ar trebui daţi ca exemplu pozitiv, având în vedere că procentul celor vaccinaţi este dublu faţă de procentul naţional. Aşa cum doamna ministru consideră că părinţii ar trebui să ştie care dintre profesorii copilului sunt vaccinaţi, la fel putem cere şi noi, profesorii, o situaţie cu elevii/părinţii vaccinaţi. Îi recomandăm doamnei ministru Ioana Mihăilă să fie mai atentă la declaraţii şi să nu încerce să învrăjbească diferite categorii sociale unele împotriva celorlalte. Nu aşa se face o campanie pro-vaccinare", a susţinut Nistor.

Totodată, preşedintele FSE "Spiru Haret" a estimat că angajaţii din învăţământ sunt într-unul din primele trei locuri în topul categoriilor profesionale care s-au vaccinat.

"De asemenea, solicităm Guvernului să facă publice datele privind vaccinarea anti COVID-19 pentru toate categoriile socio-profesionale. Din datele noastre, angajaţii din învăţământ sunt în top 3 la numărul de vaccinaţi anti COVID-19", a adăugat Marius Nistor.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a recomandat, luni, părinţilor elevilor să ceară şcolilor situaţia vaccinării profesorilor.

"Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. (…) Mi se pare cel puţin trist şi, cu siguranţă, îngrijorător (referindu-se la procentul profesorilor vaccinaţi, n.r.). (…) Cred că părinţii ar trebui să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi. Ca să fie o chestiune transparentă şi ca şcolile să promoveze mai mult vaccinarea în rândurile profesorilor", a declarat luni seara ministrul Sănătăţii, la Digi 24. AGERPRES/(AS – autor: George Coman, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie