Mărturia unui profesor sibian, la dezvelirea unei plăci dedicată Revoluţiei: Asemenea spaimă nu am trăit în viaţa mea

Directorul Colegiului Naţional ''Gheorghe Lazăr'' din Sibiu, Gabriel Negrea, a mărturisit joi, la dezvelirea unei plăci comemorative pe clădirea liceului, dedicată Revoluţiei din 1989, că, în acele zile, era să moară împreună cu câţiva elevi, cu care s-a adăpostit în Parcul Sub Arini din oraş, când au fost mitraliaţi dintr-un elicopter militar.

În faţa liceului "Gheorghe Lazăr" a avut loc pe 21 decembrie 1989, prima confruntare dintre muncitorii de la fabrica Balanţa şi cei care nu doreau căderea regimului comunist.

"Se trăgea în Sibiu. Era zonă de război deja. Câţiva dintre colegii mei, Dorin Bunău, care predă în "Gheorghe Lazăr" şi în ziua de astăzi, domnul Ghiţă Pupeză, profesor de fizică, de asemenea, au dus copiii cu maşinile acasă. Eu am plecat cu un grup de copii pe jos, spre Sub Arini, să ne adăpostim. Am trăit o spaimă. Am făcut armata, dar am trăit o spaimă imensă când a trecut un elicopter, cred că la 30 de metri înălţime deasupra noastră, a mers deasupra Parcului Sub Arini şi a început să tragă cu mitraliera de bord, care e mitralieră de companie, deci de calibru mare. Asemenea spaimă nu am trăit în viaţa mea. Aşa că îmi dau seama ce au însemnat aici, în miezul evenimentelor, astfel de lucruri. Este într-adevăr un lucru modest pe care l-am făcut, dar ţin încă o dată să mulţumesc celor care au fost în mijlocul evenimentelor şi care au făcut posibilă ziua de astăzi", a spus profesorul Gabriel Negrea la dezvelirea plăcii comemorative.

Prezent la eveniment, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Valentin Delcă, i-a îndemnat pe liceenii care au asistat la dezvelirea plăcii comemorative să urmeze exemplul profesorilor lor.

"Placa aceasta comemorativă este un semn că dumnealor, atunci, au eliberat poporul român de constrângerile fizice şi morale ale unui regim totalitar. Dar opera dumnealor continuă şi astăzi. Dumneavoastră, generaţie cu generaţie şi cele care vor veni, suntem datori să ne recâştigăm permanent libertatea", a spus Valentin Delcă.

Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Sibiu se află în centrul istoric al municipiului, în apropierea Pieţei Mari. Placa comemorativă a fost amplasată joi pe clădirea de la "Gheorghe Lazăr", cu următoarea inscripţie: "În 21 decembrie 1989, în faţa acestei clădiri a avut loc prima confruntare din Sibiu dintre "Grupul Balanţa" şi forţele represive ale puterii comuniste". AGERPRES/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie