Marton Arpad (UDMR Covasna) despre amendarea Primăriei Sfântu Gheorghe: Interpretarea forţată a legii e un abuz

Deputatul UDMR Covasna Marton Arpad a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că prefectul judeţului, Sebastian Cucu, a comis un "abuz" amendând Primăria Sfântu Gheorghe, pentru al doilea an consecutiv, pe motiv că nu a arborat corespunzător drapelele de Ziua maghiarilor de pretutindeni.

"Avem o Constituţie şi o legislaţie subsecventă, printre care inclusiv cea privind arborarea steagurilor (…) Orice interpretare forţată a acestora, prin neluarea în considerare a drepturilor consacrate prin legislaţia în vigoare a unor comunităţi, fie ele locale, etnice sau de altă natură, este un abuz şi sper ca odată să ajungem într-un stat normal, unde, în urma acestor abuzuri, să fie sancţionaţi cei care abuzează de puterea lor împotriva unor comunităţi şi, în urma unor astfel de sancţiuni, să ajungem în situaţia în care nimeni să nu se gândească să-şi folosească puterea pentru a abuza împotriva oricărui cetăţean, să nici nu vorbim împotriva unor comunităţi (…) Exact, aici m-am referit la faptul că prefectul a forţat interpretarea legii şi a comis un abuz", a afirmat Marton Arpad.

Ca şi în anii precedenţi, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, Primăria Sfântu Gheorghe a împodobit oraşul cu cocarde, steaguri şi alte însemne în culorile roşu-alb şi verde, iar Prefectura Covasna a sancţionat municipalitatea cu amendă contravenţională de 10.000 de lei, aşa cum a făcut şi anul trecut.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a explicat că, potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi art.6 din H.G. nr.1157/2001, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale, lucru pe care Primăria nu l-a respectat.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat recent că Tribunalul Covasna a anulat amenzile aplicate anul trecut, fapt ce demonstrează, în opinia sa, "rea-voinţa" prefectului Sebastian Cucu.

Prefectul a ţinut să sublinieze că instanţa a admis doar în parte cererea de anulare, reducând cuantumul amenzii, prin urmare a menţinut faptul că arborarea drapelului Ungariei în condiţiile date este ilegală. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie