Lege promulgată: În 2021 şi 2022 se pot organiza concursuri de admitere în magistratură

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură, care a fost reexaminată de Parlament ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, astfel că aceste concursuri se vor putea desfăşura în anii 2021 – 2022.

Legea stabileşte unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

Potrivit raportului de admitere al Comisiilor juridică şi pentru constituţionalitate, însuşit de plenul Senatului, for decizional în cazul actului normativ, legea reprezintă "o prioritate legislativă dată fiind situaţia critică a resursei umane în sistemul judiciar, generată de imposibilitatea organizării de trei ani a concursului de admitere în magistratură şi a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii".

Pentru stabilirea bunei reputaţii s-a eliminat criteriul referitor la "impactul negativ asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză" şi prevederea potrivit căreia verificările privind îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii se vor face cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Prevederile referitoare la stabilirea unei reputaţii au fost eliminate pentru numirea fără concurs sau examen în funcţiile vacante de judecător sau procuror sau la reîncadrarea în funcţia de judecător, procuror ori magistrat-asistent pentru că "normele propuse spre modificare nu fac obiectul legii cu caracter temporar". AGERPRES/(AS – autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie