Kelemen Hunor: Nimeni nu a încălcat niciun protocol de colaborare; nu cred că USR PLUS vrea să iasă de la guvernare

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat miercuri că, în cazul proiectului "Anghel Saligny", nimeni nu a încălcat protocolul de colaborare din coaliţia de guvernare şi a adăugat că el nu crede că USR PLUS vrea să iasă de la guvernare.

"Asta discutăm în coaliţie. Nu cred că vor să iasă de la guvernare, nu se va întâmpla acest lucru. Dacă cineva iese de la guvernare pentru un proiect de dezvoltare locală trebuie să explice şi în faţa electoratului de ce. Eu nu cred în acest scenarii, sunt discuţii, nu trebuie să intrăm noi peste discuţiile din USR PLUS. Dacă e ceva de discutat, o să discutăm cu ei", a afirmat Kelemen Hunor la Parlament, întrebat în legătură cu faptul că USR PLUS consideră că s-a încălcat protocolul de colaborare şi a anunţat că are toate opţiunile pe masă, inclusiv ieşirea de la guvernare.

El a susţinut că protocolul de colaborare nu a fost încălcat.

"Nimeni nu a încălcat niciun protocol. Au fost nişte discuţii. Noi am considerat că este o presiune mult prea incorectă şi cu asta basta, dar nimeni nu a încălcat niciun protocol", a menţionat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a mai spus, legat de faptul că USR PLUS a depus amendamente la proiect, că aceste modificări nu au venit la şedinţa de Guvern, ci mai târziu, pe la ora 14,30.

"Nu au venit (cei de la USR PLUS – n.r.) cu aceste modificări la şedinţa de Guvern. Pot să spun exact la ce oră au venit pentru că într-adevăr colegul Dan Barna ne-a trimis pe un grup de comunicare comună pe la 14,30 şi Ministerul Dezvoltării analizează ce se poate prelua din acele propuneri. În acest moment, discuţiile nu sunt finalizate. Urmează să ne întâlnim la şedinţa de Guvern. Într-adevăr, după ce a fost întreruptă şedinţa de Guvern, când eu veneam spre Parlament, atunci am primit acest mesaj cu aceste amendamente, de data aceasta scrise", a explicat Kelemen Hunor.

El a spus că dacă un minister nu dă un aviz pe proiect se consideră că este un aviz tacit.

"Nu vreau să merg aşa departe. De exemplu, dacă în termenul de 5 zile ministrul Justiţiei nu da niciun aviz, se consideră aviz tacit, fără nicio altă condiţie, conform HG. Asta este situaţia: nu ai dat aviz – poţi să dai un aviz pozitiv cu observaţii, aviz fără observaţii sau un aviz negativ motivat – dacă în termenul legal nu ai răspuns se consideră că ai dat un aviz tacit. Astea sunt posibilităţile", a adăugat liderul UDMR, întrebat dacă se poate vorbi de abuz în serviciu din partea unui ministru, dacă nu se dă un aviz din partea unui minister.

Kelemen Hunor a menţionat că s-a făcut apel la această avizare tacită şi în alte guverne, menţionând Guvernul Tăriceanu, Guvernul Boc. "Până la urmă premierul decide, dacă sunt îndeplinite condiţiile, criteriile legale, atunci este decizia premierului, acest lucru trebuie să-l acceptăm cu toţii, indiferent dacă ne place sau nu ne place", a adăugat vicepremierul.

El a mai spus că nu este nevoie de un nou aviz asupra proiectului dacă au fost depuse noi amendamente.

"Sunt foarte multe situaţii, se întâmplă că, în timpul şedinţei de Guvern, sunt amendamente sau solicitări să scoatem anumite texte, articole, puncte şi se întâmplă acest lucru, nu este nicio problemă. Iniţiatorul e de acord sau nu e de acord, premierul e de acord sau nu e de acord, este o altă poveste, dar se întâmplă aproape de fiecare dată că sunt nuanţe mai importante sau mai puţin importante. De aceea suntem la şedinţa de Guvern: să adoptăm o formă agreată de toată lumea", a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor consideră că acest proiect nu ar trebui amânat, menţionând că este necesară adoptarea lui înainte de rectificarea bugetară.

"La rectificare trebuie să introduci în structura bugetului creditele de angajamente, fără creditele de angajamente nu ai cum să lansezi programul şi important este să lansăm programul în acest an. Dacă nu lansăm programul în acest an, atunci sigur derularea programului nu merge mai departe. Noi am vrea să avem posibilitatea să semnăm contractele cu autorităţile locale la începutul anului viitor", a mai spus Kelemen Hunor.

Şedinţa de Guvern, programată în prima parte a zilei de miercuri, a fost suspendată, urmând să fie reluată la ora 19,00.

Premierul Florin Cîţu a susţinut miercuri că procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" au fost respectate, dar nu a fost adoptat pentru că era un aviz de la Ministerul de Finanţe cu observaţii. Întrebat dacă va fi aprobat acest proiect cu riscul ca USR PLUS să iasă de la guvernare, premierul a răspuns: "Acest proiect va trece. Dacă are toate avizele şi procedurile îndeplinite, trece".

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a afirmat, la finalul unei şedinţe a grupurilor parlamentare ale formaţiunii, că ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de Guvern de miercuri, amânată pentru ora 19,00, a reprezentat "o încălcare a actului adiţional al protocolului de guvernare semnat în coaliţie". AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

Cîţu: Procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii ''Anghel Saligny'' au fost respectate

 

Barna: Este un moment potenţial de încălcare a protocolului coaliţiei, semnat după momentul Vlad Voiculescu

 

Kelemen Hunor: Pentru USR PLUS, dezvoltarea României, a comunităţilor locale nu reprezintă o prioritate

 

Orban: Programul ''Anghel Saligny'' poate fi adoptat dacă îndeplineşte condiţiile legale şi cu acordul partenerilor de coaliţie

 

Stelian Ion: MJ nu avea cum să dea aviz pe Programul ''Anghel Saligny''; nu am primit până acum originalul

 

Barna acuză încălcarea actului adiţional al protocolului de guvernare semnat în coaliţie

 

Barna: Pentru noi, toate opţiunile sunt pe masă; vom vedea cum evoluează discuţiile

 

Ciolacu: Două soluţii pentru USR PLUS – ieşiţi de la guvernare sau semnaţi moţiunea de cenzură a PSD

 

Cîţu: Politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj; nu avem timp de jocuri politice

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie