Hunedoara: Peste 100 de hectare de litieră de pădure au ars din cauza incendierilor de mirişti

Peste 100 de hectare de litieră de pădure au ars în judeţul Hunedoara, în ultimele trei zile, după ce fermierii au dat foc vegetaţiei uscate de pe terenurile pe care le deţin, iar focul necontrolat s-a extins şi spre alte suprafeţe, potrivit datelor comunicate luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Conform pompierilor militari, în total au ars peste 150 de hectare de teren, dintre care 106 hectare reprezintă litieră de pădure, incendiile fiind localizate pe raza a 32 de localităţi din judeţul Hunedoara.

Pentru stingerea flăcărilor au fost mobilizaţi la faţa locului 224 de pompieri militari de la detaşamentele din Deva, Hunedoara, Orăştie, Petroşani, Ilia şi Brad.

"Vârful acestui fenomen s-a înregistrat în cursul zilei de sâmbătă, când pompierii au intervenit pentru lichidarea a 24 de incendii de vegetaţie uscată. Pe raza localităţilor Ohaba şi Orăştioara de Sus s-au produs cele mai extinse incendii de litieră de pădure, ce s-au manifestat pe o suprafaţă de 40 de hectare. Cel mai probabil, incendiile au fost generate de acţiunea de igienizare a terenurilor aplicată de fermieri", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Acţiunile de stingere a focului au fost îngreunate de vântul puternic, terenul accidentat şi lipsa surselor de apă.

Pompierii militari reamintesc faptul că arderile necontrolate pot duce la izbucnirea unor incendii de amploare.

Coordonatele GPS ale parcelelor incendiate au fost transmise APIA Hunedoara pentru identificarea posesorilor acestora şi luarea unei decizii în ceea ce priveşte o eventuală suspendare a subvenţiilor. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Blada, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie