Hidro Prahova: Şase incidente de infestare cu Clostridium a apei de la Câmpina în 2018-2020; populaţia nu a fost anunţată

Şase incidente de infestare a apei din municipiul Câmpina cu bacteria Clostridium au fost raportate în perioada 2018-2020, însă populaţia nu a fost anunţată prin proceduri similare celor aplicate cu ocazia incidentului recent, se arată într-un punct de vedere transmis, vineri, AGERPRES, de operatorul Hidro Prahova.

"Având în vedere informaţiile prezentate public cu privire la semnalarea cazurilor de infestare cu bacteria Clostridium perfringens a apei potabile din municipiul Câmpina, în perioada 2018-2020, precum şi implicaţiile acestor incidente, actuala conducere a societăţii Hidro Prahova SA, care a preluat managementul companiei începând din 7 iunie 2021, a dispus un control intern privind identificarea şi gestionarea situaţiilor de neconformitate legate de furnizarea apei potabile în municipiul Câmpina, pe parcursul intervalului indicat", menţionează sursa citată.

În urma controlului s-a stabilit că, în intervalul 2018-2020, au fost raportate 6 incidente de infestare a apei din Câmpina cu bacteria Clostridium, astfel: 3 incidente în 2018, unul în 2019, iar alte două în cursul anului 2020.

"Pentru incidentele semnalate în perioada 2018-2020, operatorul Hidro Prahova SA a executat procedurile standard prevăzute în astfel de situaţii, care au constat în lucrări de igienizare şi spălare a sistemului vizat de neconformităţile semnalate de Direcţia de Sănătate Publică Prahova. După finalizarea acestor etape, au fost prelevate probe, atât de către operatorul Hidro Prahova SA, cât şi de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova, rezultatele confirmând absenţa bacteriei. Un caz special este cel din august 2020, când după notificarea cu privire la apariţia incidentului, la verificarea imediată a operatorului prin efectuarea de analize, sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică nu s-a confirmat, rezultatul fiind comunicat şi acceptat de ambele instituţii, la începutul lunii septembrie 2020", se menţionează în punctul de vedere al operatorului.

Hidro Prahova precizează că societatea a informat autorităţile locale despre apariţia neconformităţilor şi rezolvarea acestora, conform planurilor de măsuri existente la datele respective, "dar populaţia municipiului Câmpina nu a fost anunţată similar procedurilor derulate în anul 2021 (postare pe site, afişare în locurile publice, mesaje RO ALERT, distribuirea de flyere pentru informarea directă a cetăţenilor)".

De altfel, primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, faptul că fosta conducere a primăriei ştia că apa este infestată cu bacteria Clostridium Perfringens, însă problema a fost "ascunsă", cetăţenii nefiind informaţi.

"S-au făcut doar schimburi de adrese scrise între Primărie, Hidro Prahova şi DSP, dar oamenilor nu le-a spus nimeni nimic, ceea ce mi se pare extrem, extrem de grav!", a scris primarul.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Câmpina a adoptat, în urmă cu o săptămână, mai multe măsuri, în contextul în care societatea Hidro Prahova a anunţat că apa din localitate nu este potabilă.

"Problema care a apărut în această seară în municipiul Câmpina este fără precedent. După anunţul societăţii Hidro Prahova legat de faptul că apa din localitate nu este potabilă, am convocat Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, astfel încât să luăm deciziile care se impun într-o situaţie pe care noi o considerăm de criză. Trebuie să ştiţi că pe o ramificaţie a reţelei Hidro Prahova din cartierul Voila s-a descoperit, de către DSP Prahova, în urma analizelor efectuate, că apa este infestată cu bacteria Clostridium, despre care nu ştim, în acest moment, de unde provine. Conform specialiştilor, infecţia cu această bacterie se manifestă, de regulă, printr-un sindrom diareic, care poate avea o evoluţie severă", a precizat primarul Alin Moldoveanu. AGERPRES/(AS- autor: Anamaria Constantin, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie