Harghita: Prezenţa urşilor, semnalată în localităţile Izvoru Mureşului şi Tuşnad-Băi

Mai mulţi urşi au fost văzuţi în ultimele 24 de ore în localităţile Izvoru Mureşului şi Tuşnad Băi, prezenţa lor fiind semnalată de localnici la numărul de urgenţă 112, informează Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita.

Potrivit sursei citate, primul apel a fost înregistrat miercuri seară, în jurul orei 21,00, fiind făcut de către o femeie care anunţa prezenţa unui urs în curtea casei sale, situată în Izvoru Mureşului.

"La faţa locului a fost trimis de îndată un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, care nu a mai găsit ursul acolo, apelanta afirmând însă că acesta i-a provocat stricăciuni", au precizat reprezentanţii Jandarmeriei, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

Al doilea apel a fost făcut la ora 21,15, tot de către o femeie, care semnala prezenţa unui urs pe Aleea Sfânta Ana din localitatea Băile Tuşnad.

"Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan care au ajuns la scurt timp la faţa locului au îndepărtat ursul înspre pădure, continuându-şi patrularea. La ora 23,20, au observat un urs în spatele unui hotel din staţiune, care nu mişca, iar în momentul în care colegii se apropiau de acesta, dădea semne de agresivitate. Deoarece colegii au crezut iniţial că acesta este rănit, au fost sesizate toate autorităţile cu competenţe în domeniu pentru sprijin, fiind trimis la faţa locului şi un echipaj de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil. Însă după o perioadă, după ce ursul a regurgitat o cantitate de hrană, s-a ridicat şi a plecat singur în pădure" , se mai arată în comunicat.

Ultimul apel a venit din partea unui bărbat la ora 4,43, care semnala prezenţa unui urs pe strada Ciucaş din Băile Tuşnad; pentru îndepărtarea acestuia a intervenit un echipaj din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, însă animalul a plecat din zonă înainte de sosirea acestuia.

"În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, cu care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia", au mai precizat reprezentanţii Jandarmeriei Harghita. AGERPRES/(AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie