Harghita: 21 de intervenţii pentru îndepărtarea urşilor, săptămâna trecută; 400 de la începutul anului

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au intervenit, săptămâna trecută, de 21 de ori pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, numai la sfârşitul săptămânii fiind înregistrate şase astfel de situaţii, în vreme ce de la începutul anului au fost 400 de intervenţii pentru alungarea urşilor.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, cele şase apeluri primite de vineri până luni semnalau prezenţa unor urşi în localităţile Miercurea Ciuc, Bălan, Borsec şi Cădaciu Mic.

Jumătate dintre sesizări au fost primite din oraşul Bălan şi anunţau prezenţa unor urşi pe străzile din localitate, doar într-un caz fiind nevoie de intervenţia efectivă a jandarmilor, pentru îndepărtarea unui urs.

În celelalte situaţii, animalele nu au mai fost găsite.

Un apel a fost primit şi din Miercurea Ciuc, prin care se semnala prezenţa unei ursoaice cu pui în cartierul Jigodin, dar la sosirea echipajelor de jandarmi, aceasta plecase singură înspre pădure.

De asemenea, jandarmii au alungat un urs care se plimba pe o stradă din staţiunea Borsec, posibil în căutare de hrană.

Şi din satul Cădaciu Mic, comuna Şimoneşti, a fost primit un apel duminică seara, dar la sosirea jandarmilor ursul plecase şi lăsase în urmă un gard distrus şi mai multe găini omorâte.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 400 de apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era anunţată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Săptămâna trecută, două persoane au fost atacate de urs şi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc cu mai multe plăgi muşcate şi zgârâiate, acestea aflându-se, în prezent, în stare bună. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie