Geoană: 11 septembrie 2001 – o zi care s-a impus brutal în istoria şi memoria noastră

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că 11 septembrie 2001 este ''o zi care s-a impus brutal în istoria şi memoria noastră'', printre victimele atacului asupra SUA fiind şi patru cetăţeni români.

"Marţi, 11 septembrie 2001. O zi care s-a impus brutal în istoria şi memoria noastră. O zi mai presus de reflexul uitării. Atacul din 11 septembrie nu a fost doar asupra Statelor Unite, ci a fost un atac asupra tuturor. Unul care a generat victime provenind din toate colţurile Alianţei şi mult dincolo de aceasta. Patru cetăţeni români şi-au pierdut atunci viaţa. În termen de 24 de ore de la atacuri, însă, aliaţii NATO au invocat pentru prima dată articolul 5, clauza noastră de apărare reciprocă. Un început al solidarităţii în forma sa de acţiune politică, dincolo de cuvinte", spune Geoană, într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook.

Secretarul general adjunct al NATO susţine că avem datoria să fim optimişti şi că "vom prevala în această coliziune a ideilor".

"Mai mult ca oricând, avem datoria optimismului. Vom prevala în această coliziune a ideilor, iar credinţa mea derivă atât din valorile democratice pe care le-am asumat în comunitatea euroatlantică, cât şi din obligaţia impusă de sacrificiile celor care au luptat pentru acestea în ultimii 20 de ani. Drumul parcurs din 11 septembrie 2001 a fost unul lung şi dificil, care a implicat un cost imens, plătit cu sânge şi demnitate. Astăzi, aducem un omagiu celor peste un milion de militari şi civili din America de Nord, Europa şi multe alte ţări partenere, care au slujit în teatrele de război în ultimele două decenii. Never again! #WeRemember", mai afirmă Geoană. AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

 

* Citeşte şi:

 

DOCUMENTAR: 20 de ani de la producerea atentatelor de la World Trade Center şi Pentagon (11 septembrie)  

 

VIDEO Omagiu adus de diplomaţii Ambasadei României la Washington victimelor atentatelor de la 11 septembrie, la 20 de ani de la atacurile teroriste 

 

MAE comemorează 20 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 

 

Cîţu, mesaj de solidaritate cu poporul american, la 20 de ani de la atacurile teroriste 

 

Iohannis: Solidari cu poporul american; reafirmăm hotărârea de a combate terorismul 

 

Orban: Să ne amintim de 11 septembrie 2001 pentru a înţelege lumea din jurul nostru  

 

Anca Dragu: 11 septembrie 2001 – o rană neînchisă pentru noi toţi; să rămânem fermi în condamnarea terorismului

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie