DIICOT: Cinci persoane reţinute pentru furturi de aparate GPS şi alte materiale agricole pe teritoriul Franţei

Cinci persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma unui ordin european de anchetă emis de către Tribunalul Judiciar Rennes, fiind acuzate de mai multe furturi pe teritoriul Franţei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, joi, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale, au efectuat activităţi, în cadrul unui ordin european de anchetă emis de către autorităţile judiciare din Franţa, Tribunalul Judiciar Rennes, într-o cauză penală vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din cetăţeni români, specializat în săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat, pe teritoriul Franţei.

Procurorii au reţinut că, din ianuarie 2020 şi până în prezent, membrii grupului infracţional, originari din judeţul Dolj, au săvârşit un număr de 47 de fapte de furt calificat, constând în aparate GPS şi alte materiale agricole, prejudiciul creat fiind de peste 830.000 de euro.

"Joi, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare (11 pe raza judeţului Doj şi 1 pe raza judeţului Mehedinţi) la adresele unde locuiesc membrii grupului infracţional, în urma cărora au fost depistate şi ridicate aparate GPS agricole şi componente ale acestor sisteme, sume de bani, precum şi bunuri deţinute fără respectarea prevederilor legale (2 pistoale neletale cu muniţia aferentă, 1 permis de conducere auto contrafăcut)", se precizează în comunicat.

Tot joi, spun anchetatorii, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de cinci suspecţi, în cursul zilei de vineri fiind prezentaţi Curţii de Apel Craiova, în vederea confirmării mandatelor europene de arestare emise de către autorităţile judiciare franceze.

"Concomitent cu aceste activităţi, în Franţa au fost efectuate alte trei reţineri ale unor membri ai grupului infracţional organizat, dintre care doi cetăţeni români şi un cetăţean francez", menţionează DIICOT.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, al criminaliştilor şi echipelor de acţiuni speciale ale Poliţiei Române, precum şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi.

La activităţile desfăşurate joi au participat patru jandarmi francezi (din cadrul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante şi Brigăzii de Cercetări din Fontenay le Comte).

Acţiunea comună a fost efectuată cu sprijinul EUROJUST. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie