Dâmboviţa: Instanţa a decis intrarea în faliment a COS Târgovişte

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a intrat în procedura de faliment, în urma deciziei Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie, combinatul având sistată activitatea de producţie de la începutul anului 2020.

În ultimii ani de producţie, numărul angajaţilor de la COS Târgovişte era de circa 1.000, faţă de peste 20.000 în perioada comunistă.

"Respinge cererea de confirmare plan de reorganizare modificat şi completat, propus de societatea creditoare Alphard Financial Corp. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de intrare în faliment, cerere formulată de creditoarea SC Distribuţie Energie Electrică România SA. În temeiul disp. art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei COS Târgovişte SA", se arată în hotărârea intermediară a Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte este în procedură de insolvenţă din februarie 2013. În noiembrie 2020, guvernanţii de la acea vreme (PNL) anunţau că salvează combinatul târgoviştean. Într-o întâlnire publică pe platoul Prefecturii Dâmboviţa, unde a fost prezent premierul de la acea vreme Ludovic Orban, ministrul Economiei Virgil Popescu a anunţat salvarea combinatului. Varianta anunţată era ca statul să preia activele combinatului în contul datoriilor.

"Nu are niciun rost ca să tăiem la fiare vechi şi să recuperăm nişte datorii la bugetul de stat cât se poate recupera din ele, tocmai de aceea Ordonanţa 60, care a fost publicată aseară în Monitorul Oficial (…) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. (…), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus, la acea vreme, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Conform site-ului combinatului, conducerea COS este asigurată de administrator special: Oleg Shvedakov, administrator judiciar Maestro S.P.R.L. – Filiala Bucureşti, iar conducerea executivă de Vladimir Gofman, director general.

Sindicaliştii de la COS Târgovişte spun că ziua în care a fost declanşat falimentul este una tristă pentru întreg oraşul.

"Zi tristă pentru Târgovişte şi pentru România….Astăzi 30 iunie 2021 Tribunalul Dâmboviţa a hotărât dizolvarea COS Târgovişte şi deschiderea procedurii falimentului. Chiar şi în acest moment statul poate interveni şi poate salva acest combinat … dacă politicienii înţeleg că este în interesul României să nu piardă prin dezmembrare acest combinat metalurgic!", se arată într-o postare pe pagina de facebook a Sindicatului Valahia, condus de Nicolae Dragodănescu.

Pe întreaga durată a anilor 2020 şi 2021, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

La Bursa de Valori Bucureşti este anunţată suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor COS Târgovişte, este publicată decizia Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie 2021 şi este prezentată structura acţionariatului combinatului: Mazut Investments Limited loc. Nicosia CYP 86,60 %, statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului 4,04%, alţi acţionari 9,35%. AGERPRES / (AS – autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie