Cristian Pîrvulescu: Probabil, cea mai plauzibilă dintre soluţii e o amânare a Brexit până dincolo de iunie

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, susţine că, în urma votului de marţi din Parlamentul de la Londra, prin care s-a respins cu o largă majoritate acordul privind Brexit, cea mai plauzibilă soluţie devine o amânare a ieşirii efective a Marii Britanii din UE până dincolo de luna iunie, dar nu exclude nici variante precum organizarea unui nou referendum.

"În momentul de faţă sunt greu de evaluat implicaţiile, pentru că depind foarte mult de direcţia pe care o va lua guvernarea britanică. Este evident că nu se mai poate negocia încă un acord cu UE. Este foarte complicat să se organizeze un referendum, câtă vreme opinia publică britanică pare să fie încremenită în aceeaşi viziune: 46 împotrivă, 54 pentru. Dar reamintesc faptul că aceasta era situaţia şi înainte de Brexit, deci este un aliniament pe care îl considerăm firesc în Marea Britanie, unde tendinţele izolaţioniste sunt seculare. Deja ne aducem aminte câte dificultăţi a presupus acum mai bine de o sută de ani intrarea în Antanta. Deci, este greu de crezut că se va putea rezolva printr-un referendum. Probabil, cea mai plauzibilă dintre soluţii este o amânare a ieşirii efective până dincolo de iunie 2019, unii vorbesc despre iulie", a declarat Pîrvulescu, pentru AGERPRES.

El a adăugat că în urma votului din Parlamentul de la Londra situaţia a devenit "mult mai neclară decât era cu câteva zile în urmă", dar, în mod paradoxal, acest lucru reprezintă un "real progres", pentru că toată lumea înţelege că ieşirea din Uniunea Europeană nu este un fenomen simplu, ci "aproape imposibil" de realizat.

"E greu de crezut că se va putea ieşi fără un acord, dar dincolo de votul împotriva Theresei May – care a făcut tot ce a putut pentru a rezolva o problemă pe care nu a creat-o şi a găsit o soluţie de compromis dificilă, dar singura care se putea găsi şi care evident că nu a mulţumit pe nimeni, nici pe cei care vor Brexit, nici pe cei care vor să rămână în Uniunea Europeană, nici Uniunea Europeană – ieşirea depinde foarte mult de votul de încredere în Guvernul May şi de capacitatea clasei politice britanice de a găsi un compromis constructiv pe termen lung. Dar nu este de neglijat ipoteza că Brexit se amână sine die sau că s-ar putea ajunge la un nou referendum. Un actor cheie, din punctul acesta de vedere, devine Partidul Naţional Scoţian, care deţine multe locuri în Parlament şi care ameninţă cu organizarea unui referendum pentru independenţa Scoţiei în cazul în care se merge pe linia Brexitului", a explicat Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană a făcut "foarte multe compromisuri" în ceea ce priveşte acordul pentru Brexit, iar Theresa May şi-a făcut datoria în cadrul negocierilor.

"Uniunea Europeană a făcut foarte multe compromisuri. Deci, în această negociere, Theresa May a plecat cu o linie maximală de compromisuri şi a obţinut maximum de compromisuri pe care le putea obţine. UE nu poate merge mai jos de atât, fără să pună în discuţie principiile europene, iar Marea Britanie nu poate merge nici ea mai jos. De fapt, Theresa May şi-a făcut treaba. Acesta era compromisul care se putea realiza şi asta este dovada că nu se poate ieşi uşor din Uniunea Europeană. Dar problema rămâne politică, pentru că un politician aventurier a organizat un referendum pe o temă care nu era referendum – mă refer la David Cameron – iar cei care au rămas trebuie să rezolve această problemă dificilă şi nu au cum să o rezolve. Nu este uşor de rezolvat", a indicat Cristian Pîrvulescu.

Analistul politic a opinat că, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, Marea Britanie s-ar putea îndrepta spre organizarea de noi alegeri.

"Asta ar însemna că din 2015 până în 2019 am avut două alegeri anticipate, ceea ce pentru un regim politic precum cel britanic este imens şi vorbeşte despre o instabilitate cronică, iar asta ar trebui să îngrijoreze. Şi totul se datorează referendumului pentru Brexit din 2016, care nu era obligatoriu, nu trebuia realizat. A fost realizat numai pentru a întări poziţia politică a lui David Cameron. Referendumul nu poate să fie mobilizat ca armă politică pentru rezolvarea unor probleme complicate. El poate să rezolve probleme simple, de tipul: 'Sunteţi de acord să desfiinţaţi serviciul militar?'. Nu poţi să discuţi despre Brexit prin 'da' şi 'nu', pentru că nimeni nu s-a gândit atunci când a spus 'da' sau 'nu' la consecinţele pe care această opţiune le-ar putea avea. Nu cred că o populaţie poate vota într-un referendum în care să discute chestiuni complicate, pentru că ele sunt greu de înţeles de experţi, darmite de oamenii obişnuiţi", a menţionat el.

Pîrvulescu a adăugat că România ar avea un rol mai important în acest dosar doar în măsura în care Brexit s-ar produce în timpul în care ţara noastră deţine Preşedinţia Consiliului UE.

"Există o echipă de negociatori. România are relaţii mai puţine cu acest dosar. Ar fi avut, câtă vreme discutăm despre acord, ar fi avut un rol mai important de jucat în măsura în care era vorba de organizarea efectivă a Brexit, ipoteză care pare să se invalideze. Nu cred că va fi Brexit la sfârşitul lui martie. Pentru cetăţenii României, situaţia depinde foarte mult de varianta pe care o va avea Brexitul, dacă va exista", a spus el. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie