Ciolacu: Am decis să depunem moţiune de cenzură când vom avea cele 234 de voturi necesare

Parlamentarii PSD vor depune moţiune de cenzură când vor avea cele 234 de voturi necesare, a decis, luni, Consiliul Politic Naţional al formaţiunii, a anunţat liderul partidului, Marcel Ciolacu.

"De fapt şi de drept, domnul prim-ministru Cîţu ar fi trebuit să fie plecat de cel puţin o săptămână din fruntea Guvernului României, ori prin demisie, cum ar fi făcut orice om responsabil de stat (…), ori să i se ceară demisia, în cazul în care nu ai responsabilitatea de a-ţi da demisia, de către cel care l-a susţinut prim-ministru al României, de către cel care şi-a dorit această coaliţie a pierzătorilor, domnul Klaus Iohannis. Motivele principale sunt explozia preţurilor, gestionarea dezastruoasă a campaniei de vaccinare, iarăşi valul 4 ne-a prins nepregătiţi şi pe de altă parte faptul că avem un prim-ministru penal, condamnat şi ţepar dovedit în urma documentelor pe care le-am văzut cu toţii. Din punctul nostru de vedere s-a ajuns mult prea departe. (…) Am decis în unanimitate de voturi astăzi, în cadrul Consiliului Politic Naţional, că vom depune moţiune de cenzură în momentul în care vom avea cele 234 de voturi necesare să treacă această moţiune. În acest moment, partea de opoziţie a Parlamentului are 204 voturi", a declarat Marcel Ciolacu la finalul şedinţei.

Potrivit acestuia, "nu există o altă cale a unui stat membru în Uniunea Europeană" decât aceea ca Guvernul să cadă printr-o moţiune de cenzură în Parlament sau milioanele de români să iasă pe stradă şi să ceară demisia Guvernului.

Liderul PSD a argumentat că salariile, pensiile şi alocaţiile sunt îngheţate şi, pe de altă parte, este cea mai mare explozie de preţuri din ultimii 30 de ani, total necontrolată şi fără ca Guvernul să vină cu vreo soluţie.

Marcel Ciolacu susţine că nu s-a răzgândit în privinţa depunerii moţiunii de cenzură, dar, în urma unei discuţii cu economiştii şi specialiştii din PSD care i-au "prezentat întreg tabloul economic, financiar în acest moment în România".

"Eu, personal, m-am speriat de ceea ce va urma în România, şi o să vedeţi în lunile de iarnă şi în luna martie, când ajungem să decontăm toate aceste scumpiri care se vor ţine în lanţ şi ce importuri şi ce presiune pe moneda naţională, pe rata de schimb va fi în luna decembrie. Şi atunci am avut o discuţie aplicată, astăzi, pe ceea ce avem. În acest moment, noi strângem 204 voturi. Nu vrem să depunem o moţiune de dragul de a depune o moţiune şi de a face un spectacol politic în jurul acestei moţiuni. Parlamentarii au candidat pe liste de partid, dar aş vrea să amintesc parlamentarilor PNL, UDMR, minorităţi, USR PLUS că primul lucru a fost să fie pe listă de partid, al doilea lucru a fost să primească votul românilor, iar românii în acest moment sunt într-un mare necaz produs de Guvernul domnului Iohannis. Este cazul să gândească singuri (…) şi să vadă că 72% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită", a adăugat el.

Preşedintele PSD s-a arătat ferm convins că şi liderii AUR şi-ar dori ca o moţiune de de cenzură să treacă.

"În fiecare sesiune parlamentară avem dreptul de a depune o moţiune de cenzură. Dacă avem semnale că avem suficiente voturi, s-ar putea să o depunem şi mai devreme, înainte de congres (înaintea congreselor PNL şi USR PLUS – n.r.). Dacă nu, o vom depune după. (…) Sau poate românii şi-au dat seama cu cine au de-a face şi vor ieşi în stradă şi atunci, sub presiunea publică, domnul Iohannis va recunoaşte în sfârşit greşeala pe care a făcut-o, numindu-l pe domnul Cîţu prim-ministru şi forţând în spiritul Constituţiei această coaliţie de pierzători", a precizat Ciolacu.

El a reafirmat că cea mai potrivită propunere pentru funcţia de premier rămâne deputatul Alexandru Rafila, pentru că PSD a câştigat alegerile.

Marcel Ciolacu a motivat că, dacă nu se poate creiona o nouă majoritate, "atunci ne întoarcem la popor, pentru că poporul are dreptate". Întrebat dacă se referă la alegerile anticipate, el a confirmat: "Da, asta înseamnă".

"Amintesc cu bucurie de ceea ce spunea preşedintele Klaus Iohannis: "Parlamentul României, în acest moment, nu mai reprezintă voinţa românilor. Deci, trebuie să ne întoarcem la români, să-şi exprime din nou voinţa". Aşa spunea în martie. Şansele nu sunt infime, depinde de voinţa politică", a mai declarat liderul social-democrat.

Ciolacu a menţionat că, "la momentul potrivit", PSD "va face demersuri" pentru a se ieşi în stradă. "E posibil să facem în fiecare judeţ. Când vom lua decizia, o să anunţăm. Dar categoric se va ajunge şi la acest demers, dacă domnul Iohannis totuşi nu recunoaşte că a greşit şi să-şi retragă acest guvern. (…) Eu nu cred că PSD-iştii sunt violenţi", a susţinut acesta. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie