Bihor: Numărul asistaţilor social este de sub 1% din populaţia Oradiei, conform viceprimarului Birta

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, a declarat miercuri, că, având doar 333 de asistaţi social în municipiu, Oradea s-ar situa printre primele oraşe din ţară cu cele mai puţine dosare de ajutor social, cu sub 1% din populaţia oraşului.

"Dacă ne uităm la numărul de dosare din 2018, doar 157, şi numărul celor asistaţi, 333, şi făcând o raportare la numărul locuitorilor din Oradea, de circa 200.000, ne dăm seama că, probabil, suntem unul dintre oraşele cu cele mai puţine dosare de ajutor social, mult sub 1 %, în jur de 0,017%", a declarat, după bilanţul pe 2018 al Direcţiei pentru Asistenţă Socială Oradea, Florin Birta.

Directorul DASO, Arina Moş, a subliniat că situaţia ajutorului social a înregistrat, în ultimii trei ani, o scădere continuă la Oradea, de la 220 dosare pe lună în 2016, la 174 în 2017 şi la 157 în 2018, numărul beneficiarilor fiind de 429, respectiv, 461 şi 333, inclusiv copiii.

"Ca să-l citez pe fostul preşedinte Ronald Reagan, trebuie să măsurăm izbânda programului de asistenţă socială prin numărul persoanelor care-l părăsesc, nu prin numărul celor care devin beneficiari al acestuia", a spus Arina Moş.

Numărul redus al dosarelor pentru ajutoare sociale este explicat de directoarea Arina Moş prin anchetele foarte bine instrumentate, modificările legislative, creşterea salariului minim pe economie, munca depusă în folosul comunităţii şi campania "Nu munceşti, nu primeşti"şi, nu în ultimul rând, activităţile de consiliere şi îndrumare oferite de consilierii DASO.

"Ne dorim să înfiinţăm, să reorganizăm, să dezvoltăm programe sociale. Nu mergem pe ideea de a da beneficii sociale. Cel mai bun program social este a avea un job. Eu cred că vom putea să reuşim treptat, printr-o bună colaborare cu Primăria Oradea, să îi ajutăm pe cât mai mulţi beneficiari, sănătoşi, să îşi găsească un loc de muncă. Pentru că în oraş se creează locuri de muncă şi numai cine nu doreşte nu îşi găseşte unul. Venim cu ajutorul social acolo unde există nevoie, acolo unde nu reuşim să angajăm o persoană care nu este aptă de muncă", a menţionat Arina Moş.

Pentru anul în curs, un prim obiectiv al DASO pentru anul 2019 va fi realizarea diagnozei sociale a municipiului Oradea, precum şi elaborarea strategiei sociale pentru perioada 2020-2025, alături de alte obiective permanente precum promovarea voluntariatului, dezvoltarea parteneriatelor publice-private între furnizorii de servicii şi creşterea calităţii vieţii beneficiarilor de servicii sociale. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie