ANI: Peste 2.800 de proceduri de achiziţie publică analizate privind PREVENT în semestrul II; 3 avertismente de integritate

În perioada aprilie – iunie 2021, Agenţia Naţională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 2.827 de proceduri de achiziţie publică.

Dintre aceste proceduri, aproximativ 20% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 16.288 de contracte subsecvente (loturi), informează un comunicat al ANI, transmis joi AGERPRES.

În aceeaşi perioadă au fost emise trei avertismente de integritate în valoare totală de 6,6 milioane lei (aproximativ 1,35 milioane euro).

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 1.199 de autorităţi contractante, 7.868 de operatori economici şi 116.676 persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.

Conform comunicatului, prin intermediul sistemului PREVENT, Agenţia Naţională de Integritate a emis, în perioada 20 iunie 2017 – 30 iunie 2021, 136 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală de peste 1,36 miliarde lei (peste 275 milioane euro).

Potenţialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziţie publică derulate de autorităţi contractante reprezentând ministere, instituţii publice de la nivel central şi local, unităţi administrativ-teritoriale, regii autonome, precum şi companii/ societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar.

Dintre acestea, în aproximativ 98% din cazuri, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri, ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

În perioada de referinţă, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potenţiale conflicte de interese, 69.200 proceduri de achiziţie publică. Dintre acestea, aproximativ 15% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 307.890 contracte subsecvente (loturi).

De asemenea, în 63 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT.

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat pe Categorii Fără categorie